Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Bős-Nagymaros saga: felfüggesztett tárgyalások

A magyar és a szlovák fél úgy véli, hogy egy felmérésnek befejezése kiutat mutathat abból a zsákutcából, amelybe a felek az elmúlt években kerültek.

Magyarország és Szlovákia felfüggeszti a tárgyalásokat a Bős-Nagymaros vízerőmű ügyében 1997-ben hozott hágai nemzetközi bírósági ítélet végrehajtásáról szóló ideiglenes megállapodásról. Ebben állapodott meg a két ország kormányküldöttsége csütörtöki találkozóján Pozsonyban - jelentette a TASR szlovák hírügynökség. Az ideiglenes megállapodás megkötését Szlovákia javasolta 2006 decemberében. A cél az volt, hogy időt nyerjenek a bírósági döntés megvalósításához és jogi alapokra helyezzék a vízerőmű üzemeltetését az 1977-ben megkötött államközi szerződésből fakadó kötelezettségekkel összhangban.

A pozsonyi tárgyalásokon a magyar küldöttséget Erdei Görgy, a szlovákot Gabriel Jencík kormánybiztosok vezették. Az ideiglenes megállapodásról szóló tárgyalások felfüggesztését mindkét fél ahhoz a feltételhez kötötte, hogy befejeződik a Duna kihasználásának stratégiai környezetvédelmi felmérése. Mindkét fél úgy véli, hogy ennek a felmérésnek a befejezése kiutat mutathat abból a zsákutcából, amelybe a felek az elmúlt években kerültek.Pozsony és Budapest megállapodtak abban, hogy ezt a kérdést egy külön tárgyaláson április végén újra megvitatják. Erre a tárgyalásra, amelyen nemzetközi szakértők is részt vesznek, Szlovákiában kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzasztó - megfojtották egy éves gyermeküket

A rendőrség vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást, a szülők elismerték tettüket. Gyerekük… Tovább olvasom