Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Börtön helyett szemetet szednek a szabálysértők

Börtön helyett szemetet szednek a szabálysértők Debrecenben. A város környéki illegális hulladéklerakókat azokkal számoltatják fel ugyanis, akiken nem tudják behajtani a város vagy a bíróság által kiszabott pénzbüntetéseket.

A program sikeres, jelenleg 12-en törlesztik szemétszedéssel a büntetésüket. Olyanok, akiket ittas vezetésért, csendháborításért, vagy a tartásdíj fizetés elmulasztása miatt ítéltek el. A programban résztvevőknek hetente egyszer, hat órát kell dolgozniuk. A pénzbüntetést lehet ezzel kiváltani.

Egynapi közmunkával 5 ezer forintot törlesztenek. A munkavégzést komolyan veszik, nem kell noszogatni őket. Ez meglepő fordulat, nem erre számítottunk - mondta pénteken a Független Hírügynökségnek Húri Beáta, Lépéselőny Közhasznú Egyesület elnöke. A debreceni civil szervezet az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázatán nyert 2,1 millió forintot erre a két hónapos programra. A pénzből vették a szerszámokat és ebből fizetik a szemét elszállítás költségét is.

A módszer a környezetvédők mellett jó a városnak is. A szabálysértési bírságok egy részét az önkormányzat korábban adók formájában sem tudta behajtani. A közmunkára ítéltek március óta dolgoznak. Eddig három négyzetkilométeres területet tisztítottak meg és több, mint 40 köbméter szemetet szedtek össze a Debrecen környéki erdőkből.

Olvasóink írták

 • 5. k 2009. április 18. 14:52
  „Jó ötlet.”
 • 4. Alajos 2009. április 18. 13:35
  „Én nagyon régen tanultam matekot, akkor is csak keveset.
  De napi 6 óra munkával 5000 Ft-ot letudni csak 833,33 Ft-os órabérrel lehet.
  És én ezt is soknak tartom, mert ha naponta 8 órát dolgozhatnék ennyiért egy munkahelyen, akkor kb. 148.333 Ft lenne a fizetésem. És még diploma sem kéne hozzá! Tessék mondani, hogy a túróba van ez?”
 • 3. Primax 2009. április 18. 12:23
  „Végre egy normális ötlet, be lehetne vezetni Győrben - és környékén - is.
  Múltkor Győrszemere felé autózva - Csanak után - megálltam pihenni. Lekanyarodtam egy dűlőútra...amit ott láttam, olyat normális ember nem csinál.
  Tonnaszám a szemét, a kommunális hulladék is !
  Valamit tényleg tenni kellene !”
 • 2. pampus 2009. április 17. 20:25
  „Üzlet az üzlet! Még bírói szinten is. Viszont érdekes az, hogy Győrben az elítélt szabálysértő 850,-Ft/óra amiért sepreget az állatkertbe. Míg Debrecenben csupán 650,-Ft./óra a szemét szedésért? Vajon ki sikkassza el a különbözetet? habár lehet, hogy az egyik elvtárs szabálysértő a másik pedig ellenzéki kaszthoz tartozik?”
 • 1. thermoline 2009. április 17. 19:55
  „Ez egy ragyogó ötlet.Szorgalmaznám kiterjesztését a segélyen tengődőkre(egy kis mozgás nem árthat)is.Lehet a bodza is megmarad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világrekord warez-fogás Budapesten

Világrekordnak számító mennyiségű internetes tárhelyet foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda a héten… Tovább olvasom