Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Borhamisítást engedélyezne az unió?

Borvidék - A hatályos magyar törvényekkel ellentétes, a hazai szabályok szerint borhamisításnak minősülő eljárást engedélyezne az unió legújabb tervezete. E szerint fehér- és vörösborok utólagos összekeverésével is lehetne rozét készíteni.
A magyar borászok körében óriási megrökönyödést és tiltakozást váltott ki az Európai Bizottság javaslata. Ennek értelmében az unió hozzájárulna ahhoz, hogy a fehér- és vörösborokat utólag összekeverve rozét állítsanak elő. Az ilyen borokat tartalmazó palackokon a kevert megjelölést kell használni. Az igazi rozék kapnák a hagyományos jelzőt. A tervezet pikantériája, hogy a hatályos magyar jogszabályok tiltják a kevert úton való rozé-előállítást. Azaz az uniós javaslat hazai olvasatban engedélyezné a borhamisítást.

Taschner Kurt több versenyen is rangos elismerést szerzett a rozéboraival. A soproni borász érthetően ellenzi a javaslatot.

– A hazai borvidékek, és különösen a soproni, kedvez a rozéfajtáknak, a hazai érdekeket egyértelműen sérti a tervezet – jelentette ki Taschner Kurt. – Mihamarabbi összefogásra van szükség, hogy megakadályozzuk az elképzelés megvalósítását. Tudni kell, a rozé előállításának megvan a maga technológiája. Arra pedig még nem volt példa, hogy „házasítással" hozzanak forgalomba ilyen bort. Ez adott esetben a vevőt is megtévesztheti, ugyanis a vásárló nem feltétlenül tudja, hogy milyen úton állították elő a polcokon lévő bort.

Magyar Dezső, a Sopvin Kft. ügyvezető igazgatója szerint semmi másról nincs szó, mint az európai borfeleslegtől való megszabadulástól és a nagykereskedelmi láncok lobbijáról.

– Nyugat-Európában a multik egy része már saját palackozóval rendelkezik, így saját maguk is forgalomba tudják hozni a borokat – tette hozzá az igazgató. – Ezzel azt érik el, hogy amikor jobban fogy a rozé, akkor többet kevernek össze. Így pedig jelentős hátrányba kerülnek azok a becsületes gazdák, akik a szabályokat betartva készítik el a bort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs sok elhúzódó per

Győr-Moson-Sopron - Összességében időben lezárultak megyénkben a bírósági eljárások, a statisztikát… Tovább olvasom