Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Borháború a felszín alatt

A kékfrankos történetét bemutató borlátványpark létrehozását tervezik a határhoz közeli Sopronnyéken (Neckenmarkt). Az elképzelést 2008-ra valósítanák meg, a program költsége mintegy 76 millió euró lenne.
Az eredetileg a Soproni borvidékhez tartozó Sopronnyéken a kékfrankos ezeréves történetét bemutató múzeumot és idegenforgalmi komplexum – borlátványpark – kialakítását tervezik, amelybe évente 15 ezer látogatót várnak. A burgenlandiak erről nem tájékoztatták a soproniakat, igaz, nem is kötelességük, legfeljebb a sokszor hangoztatott (régiós) együttműködés alapján lett volna szép gesztus részükről. Az elképzelésekről hivatalosan sem a soproni önkormányzat, sem pedig a hegyközségek nem tudnak. (Mint ismert, a kékfrankos eredete máig sem tisztázott, de tény, a soproni történelmi borvidék meghatározó fajtája, a határ mindkét oldalán.) Burgenland a „Kékfrankos országa", Sopron pedig a „Kékfrankos fővárosa" szlogent védette le.


A felszín alatt folyik tehát a „borháború". Ebben tehet szert lépéselőnyre Burgenland, egy kicsit magának kisajátítva a kékfrankost. A Soprontól 25 kilométerre fekvő és 1700 lelket számláló település, Sopronnyék az Aquavinum névre keresztelt nagyberuházás révén szeretné ugyanis elérni, hogy fellendüljön turizmusa. Az ötletet a tiroli születésű Christian Preisinger elsősorban vállalkozói tőkéből valósítaná meg, de a finanszírozásba Burgenland tartomány is beszáll 25 százalékkal. Az élményparkban a látogatók multimédia segítségével különböző történelmi korszakokba tehetnek majd időutazást, így nyerve bepillantást a régió szőlőtermesztésének múltjába és jelenébe. A távlati tervek között szerepel egy 600 ágyas szálloda, kongresszusi központ, vinotéka, kaszinó, szabadidőpark, bevásárlóközpont felépítése is. A teljes beruházás mintegy 320 millió euróba kerülne.

Mint megtudtuk, ezt egészítené ki a szomszédos Récénybe (Ritzing) tervezett golfpálya, amely már 2006-ban elkészül. A sopronnyéki önkormányzat érthetően támogatja a projekt megvalósítását, mert – mint Franz Heincz, sopronnyéki polgármester mondotta – napjainkban a kisebb és közepes beruházásokkal egyetlen vendéget sem lehet kicsalogatni otthonából. Ehhez egészen nagy durranás szükséges. Kérdés persze, hogy erre mit lépnek Sopronban, abban a városban, amely a jövőben egyre nagyobb szerepet szán a borturizmusnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom