Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Borászok: borúra derű

A borászok nem panaszkodnak a hőségre: az előző két év számukra kedvezőtlen időjárása után megbecsülnek minden napfényes órát és jó termésre számítanak a Pannonhalmi borvidéken.
– A csapadékos, hideg tavasz után a pár hete jött meleg nagyon kellett a szőlőnek. A borász sosem panaszkodik a hőségre, nem szenved tőle, örül az igazi nyárias időnek – hangsúlyozta Vaszari László écsi termelő, a Pannonhalmi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke és hozzátette: a növényvédelemnek is kedvez a száraz meleg. A gazdák többsége még csak a negyedik-ötödik permetezésnél tart. Ez különösen jó hír, annak tükrében, hogy tavaly veszteséges volt a szőlőtermelés és az elmúlt harminc év legkisebb hozamát produkálták a tőkék. Emiatt persze a korábban felhalmozott készletek is elfogytak, de azért a pincék nem üresek. Ha szép lesz az idei termés – márpedig a szőlő jó ütemben fejlődik –, akkor egyensúlyba kerülhet a termésmennyiség és a piac felvevőképessége.
Két gyenge év után Liptai Zsolt szerint is jár egy jó a borvidéknek. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borásza elmondta: a napsütésben naponta öt centit is nőnek a vesszők, a virágzás is jó időben történt, így a szokásosnál két héttel előbb lehetett csonkázni, visszavágni a hajtásokat. Szép reményekkel várhatják a szőlészek a szüretet, de ahogy a szakmabeliek mondani szokták, addig még sokat alszik a szőlő a szabadban, azaz nagyobb vihar, jégeső még árthat a termésnek. A borászok hosszú, száraz, meleg őszt kívánnak, az tovább növelhetné a környékbeli gazdák hírnevét. Jó folytatása lenne annak a rangos elismerésnek, aminek nemrégiben az egész borvidék hasznát látta, ugyanis az idei Pannon Bormustrán az apátsági pincészet 2004-es Pannonhalmi Chardonnay-je lett a fehérborok kategóriájának győztese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom