Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Boráldást tartottak az esztergomi Bazilikában

Esztergomba, a Kárpát-medence kereszténységének bölcsőjébe várták a Prímás Pince munkatársai a magyar borászokat és érdeklődőket határon innen és túlról, a már hagyománnyá vált Szent János napi boráldásra.

A boráldás szertartását Dr. Paskai László bíboros, nyugalmazott prímás érsek végezte december 27-én délelőtt az esztergomi Bazilikában. Bíboros úr áldásában kitért e jeles hagyomány történetére, mely szerint már Kr. u. X. századtól vannak a borszentelésnek írásos nyomai, egy XV. századi esztergomi imakönyv pedig nevesíti is a Karácsonyt követő harmadik napi szertartást.

Paskai László bíboros áldása
Paskai László bíboros áldása.

A borászok János-napi köszöntőjét Tiffán Zsolt villányi borász, országgyűlési képviselő mondta a prímási áldást követően. ˝A magyar bor több mint élelmiszer, a magyar bor a történelem része˝ – emelte ki Tiffán Zsolt, majd hozzátette, a magyar emberek oly csodás emocionális kötődéssel bírnak a magyar borok iránt, amelyre joggal lehetünk büszkék. ˝Legyünk büszkék a magyar borra, de legyünk alázattal a bor készítés során felhalmozott bölcsesség iránt, hogy meg tudjuk akadályozni a Kárpát-medencei szőlőterületek további csökkenését – ehhez kérem a Bíboros úr áldását˝ – mondta.


Az esztergomi Bazilika tőszomszédságában működő Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ célja, hogy a borkultúrára, szőlőhöz és borhoz kapcsolódó hagyományok ápolásához közösségi szervező erejével járuljon hozzá, felhívva mindenkor a figyelmet a Kárpát-medence kulturális értékeire és a terített asztal kultúrájára.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2010. december 29. 12:44
    „Itt biztos olcsóbb a szentelt bor mint Pannonhalmán, hisz itt szegény az eklézsia. Nincs könyv tartó segéd a szöveg olvasáshoz.”
  • 2. janika 2010. december 28. 10:01
    „Ki tudja mi a napi ár különbség a szentelt és a szentelenlen bor között?”
  • 1. janika 2010. december 28. 07:09
    „Lesz is mire hivatkozni, amikor felverik a bor árát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális pókerklubra bukkantak a rendőrök Miskolcon

Egy Miskolcon működő illegális pókerklubra csapott le a rendőrség a napokban. Tovább olvasom