Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Bonyolultabb, így drágább lesz a jogászi munka az új Ptk. miatt

Bonyolultabbá válhat a jogalkalmazás és növekedhetnek a jogászi munka költségei az új polgári törvénykönyv (Ptk.) életbelépése után - mondta Sárközy Tamás, az új Ptk. kodifikációs bizottságának tagja egy társasági joggal kapcsolatos szakmai rendezvényen Budapesten szerdán.
Az új Ptk. jövő év március 15-én lép hatályba, 1596 paragrafusból áll, ami csaknem kétszerese a jelenleginek. Az új magánjogi kódex a személyi, dologi joggal, a szerződésekkel és örökléssel kapcsolatos szabályok mellett tartalmazza a korábban önálló családi jogot és a gazdasági társaságok jogát is.

Sárközy Tamás egyetemi tanár, gazdasági jogász szerint a korábban önálló törvényben szabályozott társasági jog Ptk.-ba illesztése a kétségtelen előnyök mellett hátrányokkal is járhat. A megoldás előnye, hogy a magánautonómia jobban érvényesülhet és erősebb a társasági jog kapcsolata a hagyományos polgári joggal, ami például a gazdasági társaság tagjainak válásával, öröklésével kapcsolatos helyzetek kezelését könnyítheti meg. Továbbá ez a megoldás erősíti a szabályozás stabilitását, hiszen az egész Ptk.-t kell módosítani, ha a társasági jogi szabályokon kívánnak változtatni.

Ugyanakkor a társasági jog Ptk.-ba illesztésének hátránya a szakember szerint a komplexitás hiánya, ami miatt más törvények tucatjait kell módosítani, a Ptk. hatálybalépéséhez igazítani, továbbá fennáll a párhuzamosságok, joghézagok, különböző egymást lerontó szabályok létrejöttének veszélye, ami bonyolultabbá teheti a jogalkalmazást és akár a jogászi munkához kapcsolódó költségek emelkedéséhez is vezethet.

Egy másik hátrány, hogy a társasági jog nem kellőképpen rugalmas, miközben a gazdaság állapota, változásai nem túl hosszú időszakonként szükségessé tehetik e jogterület újragondolását, változó körülményekhez igazítását - tette hozzá.

Sárközy Tamás helyeselte, hogy az új szabályozás nagy hangsúlyt fektet a hitelezővédelemre, ugyanakkor úgy vélte, hogy e téren sem szabad túlzásokba esni. Az új szabályozásból például az is következhet, hogy egy diáksport egyesület elnökségi tagja a személyes vagyonával felelhet az egyesület által okozott károkért, vagy akár egy időleges egyesületi tartozásért.

A HVG-ORAC Kiadó által jogászoknak az új Ptk.-ról tartott rendezvénysorozat következő részeiben előad még a Kúria polgári kollégiumának vezetője, Wellmann György, Harmathy Attila volt alkotmánybíró és az igazságügyi tárca Ptk. kodifikációjában éveken át résztvevő több egykori munkatársa és kúriai bírák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alacsony a biogazdálkodással hasznosított területek aránya Magyarországon

Magyarországon az uniós átlagnak csak mintegy fele az ökológiailag művelt, biogazdálkodással hasznosított mezőgazdasági terület aránya. Tovább olvasom