Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Bőnyi romák – közösségi sikerekkel

Két éve a régi, már felújításra szoruló plébániahivatalban kapott helyet az a roma közösségi ház Bőnyön, ahol többek között tanulószoba, vöröskeresztes klub és a megyei alap támogatásával egészségmegőrző program is várja az érdeklődőket.
A közösségi ház kialakításával a helyi roma kisebbségi önkormányzat évek óta dédelgetett álma vált valóra, egy sikeres Phare-pályázatnak köszönhetően pedig egy számítógépes termet is berendeztek, ahol a világháló bárki számára elérhető. A vöröskeresztesek jóvoltából népszerű az egészségmegőrző projekt is, amelyet remélhetően idén is folytatnak, ennélfogva a vércukor- és vérnyomásmérés jelentőségét egyre többen és mind komolyabban veszik.
Varga Katalin gyermekfelügyelő déltől már itt várja azokat a kisdiákokat, akik – természetesen szülői beleegyezéssel – szívesen tanulnak együtt és vesznek részt a tanulószobai-felzárkóztató programban. – Fő célunk a gyermekekkel való foglalkozás – tájékoztatott Varga Károly, a bőnyi kisebbségi önkormányzat vezetője. – Ugyanitt a számítógépes alapismereteket is elsajátíthatják, gyakorolhatják azok, akiknek otthon erre nincs lehetőségük. Az irodánk is itt található, bárki bekopogtathat szociális vagy egyéb problémáival. Nyitottak vagyunk minden olyan programra, amely a vöröskeresztet vagy a nyugdíjasokat érinti. Ottjártunkkor Balogh Edit a számítógépes szobában „pörgette” a billentyűket. A fiatal lány édesanyjával együtt érkezett, aki – munkanélküli lévén – leginkább az álláshirdetésekre volt kíváncsi. – Mivel otthon nincsen számítógépünk, ez kedvező lehetőség – vélekedett Balogh Imréné, aki helyben tanulta meg a gép, illetve a világháló használatát. – Amikor idejöttem, szinte kínai volt minden, de Katitól minden segítséget megkaptam, s ez a tovább tanuló gyerekeknek is kivételes lehetőség.
– A helyi önkormányzat nagyban segíti a munkánkat azzal, hogy a közösségi ház rezsiköltségeit állják – folytatta Varga Károly. – Nem titok, olykor akad némi nézeteltérés, ám ebben is keressük a közös megoldást. Bőnyön is sok a lakáshiteles, az eladósodott szegény, aki napi anyagi és egyéb szociális gonddal küzd. Ha valakinek ma van munkahelye, holnap nem biztos hogy lesz, és sok győri cég inkább helybeli munkavállalót keres. S ugyan általában szőnyeg alá söprik a diszkrimináció kérdését, azért az ma is igaz, hogy a munkahelyekre jelentkezők közül – már ha választani lehet – ma még a romát küldik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom