Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Bontják a történelmi várfalat

Soproni lokálpatrióták megdöbbenve vették észre, hogy az Ikva soron csákánnyal esnek neki a történelmi, XVI. századi városfalnak. A területen tizenkét lakásos társasház épül.
„ Sopronban az Ikva soron bontják a Lackner Kristóf korabeli, XVI. századi külső várfalat” – közölte szerkesztőségünkkel több felháborodott helyi lakos.
A mintegy ötven méter hosszú, derékszögben elhelyezkedő várfal több mint felét már elbontották. A helyszínen dolgozóktól megtudtuk, hamarosan tizenkét lakásos társasház építése kezdődik, s a munkálatok akadálytalanságának biztosítása miatt szükséges a várfal elbontása.
Mindez a műemléki hivataltól beszerzett engedély birtokában zajlik.
– Az engedély ugyanakkor arra is kötelezi a kivitelezőket, hogy a társasház felhúzása után a várfalat eredeti állapotába állítsák helyre – mondta érdeklődésünkre Szigethy Balázs, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni irodájának hatósági referense. – Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy míg egyes házak annak idején ráépültek a várfalra, ezúttal csak a leendő társasház Ikva felé néző falát fogja díszíteni a középkori építmény egy szakasza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a ballagás?

Tovább olvasom