Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Bonsai: tökéletesség kicsiben

Hódítanak a keleti törpefák, azaz a bonsai-ok. Ma már itthon, a jobb virágboltokban is hozzájuthatunk - nem is túl borsos áron - ezekhez a miniatűr növényekhez. Érdemes beletanulni gondozásuk fortályaiba, hiszen igazán különleges díszei lehetnek lakásunknak.

Hogyan "készül" a bonsai?

Az eltérő faalakoknak speciális japán nevük van. A méltóságteljes, felfelé törő koronájú fa a chokkan; a ferde törzsű fa a shakan; a kengai pedig olyan fára vonatkozik, amely lecsüng a tálcájáról, miként egy vadon élő fa a szikláról. Az egyesével ültetett bonsai-okat ippon-né-nak nevezik, a több növényből álló bonsai csoportokat pedig yoseue-nak. Azokat a fákat, amelyeknek gyökereit habkőbe ágyazzák, ishizuke-nak hívják.

A bonsai szó japánból ered, jelentése “kis fa, edényben". Olyan fácskáról van szó, amelyet cserépben vagy edényben nevelnek, s noha rendelkezik a felnőtt fa minden jellemzőjével, különböző nevelési technikákkal - metszéssel, drótozással - kisméretűvé alakítanak.
A bonsai növények ára nemcsak alakjuktól, de koruktól is függ; hosszú életűek és ahogy "öregszenek", egyre értékesebbé válnak. Ha fejlett bonsai-t akarunk vásárolni, nagyobb összeget kell kifizetnünk érte, ha magunk próbáljuk kialakítani, anyagilag jobban járunk, de rengeteg időt igényel.

Hogyan öntözzük?

Napi 1-2 alkalommal, a hőmérséklettől függően. Fontos, hogy lágy vizet - például állott esővizet - használjunk. A bonsai rendszeres tápanyag-utánpótlást is igényel, ezért egész évben kis mennyiségű, erősen hígított műtrágyát, speciális bonsai-tápoldatot használjunk. Télen, valamint átültetés után 3-4 hónapig ne trágyázzuk.

Ültetés, átültetés

Az átültetés rendkívül fontos a bonsai-ok estében. Mivel a viszonylag kis tálban csak korlátozott mennyiségben juthatnak hozzá az éltető oxigénhez és a tápanyagokhoz.
Az átültetés ideje mindig kora tavasszal van, a fiatal kialakítás alatt álló növényeket évente, míg az idősebb növényeket 2-3 évente ültessük át.
Átültetéskor alaposan mossuk ki az edényt, ellenőrizzük, hogy az edény alján a
vízelvezető nyílások megfelelően működnek-e, és ha szükséges cseréljük ki a rögzítő drótokat. (lásd lentebb) Az ültető közeg összetétele is rendkívül fontos.
A hagyományos virágföld-keverék nem alkalmas a bonsai számára. Ha nem áll módunkban kifogástalan földkeveréket készíteni, érdemes szakboltokból vagy más megfelelő helyről beszereznünk a fafajnak megfelelő keveréket, mert a növények számára életbevágó az igényeiknek megfelelő ültető közeg. Valamennyi bonsai sok napfényt, és kis terjedelmű gyökere miatt gyakori öntözést igényel.

Bonsai-nak alkalmas fák

Számos növényfaj alkalmas arra, hogy bonsai-t neveljünk belőle. A szilfa, a juhar, a bükk, a tölgy, a japán juhar, a boróka, a japánciprus, a japánbirs, a galagonya, több cseresznyefajta, a kínai mamutfenyő, a madárbirs, a kínai kajszi hosszú évek türelmes munkájával csodálatos szabadtéri törpefává alakítható. Szobai bonsai kialakítására alkalmasak a pálmák, a fikuszok vagy bambuszok.

 A bonsai metszése, alakítása >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényelhető a vállalkozási hitel

A kis- és középvállalkozások számára létrehozott Széchenyi-kártyát tegnaptól lehet igényelni. Az egy… Tovább olvasom