Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Boncz István: Még mindig történhet valami

Boncz István pszichiáter (SZTE, Pszichiátriai Klinika) Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéről beszél.
„Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye egy igazi nagy lélektani műremek. Rendkívül összetett, többsíkú alkotás, az önmagát kereső ember regénye. A mű hőse nászútjáról szinte holdvilágos transzállapotban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy tovább élje azt az ifjúságot, amelyet már visszavonhatatlanul elvesztett. A mű klasszikus realista regényként indul, majd a nászút napjai egyre fantasztikusabb fordulatot vesznek. A szereplők cselekedetei és egymáshoz való viszonyulásai lélektani szabályokkal magyarázhatók. A szellemesen könnyed, realisztikus elbeszélésből egy mitológiai és kultúrtörténeti leírás kerekedik.

Az olvasót előbb csak a fordulatokban bővelkedő sztori köti le, ám hamar észreveszi a pszichológiailag magyarázható mélyebb tartalmat is.
A főszereplő arra keresi a választ, hogy megszabadulhat-e az ember
saját énje börtönéből és a körülmények által meghatározott sorsától. 'És ha az ember él, még mindig történhet valami.' Eme általános érvényű, reményt adó mondattal zárul a regény.

Éppen ezért elborzaszt a gondolat, hogy e sor leíróját, századának egyik legműveltebb és leghumánusabb emberét néhány évvel később egy eszmerendszer nevében puskatussal agyonverték.

Úgy tudom, egy világhírű olasz rendező egy világhírű magyar operatőrrel tervezi a regény megfilmesítését. Remélem, tervük mielőbb sikerül!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom