Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Bombázásra rakétákkal felelnek

Tegnap folytatódott az Izrael és a Hezbollah síita szervezet között július 12-én kezdődött katonai konfliktus. Az áldozatok száma jelentősen emelkedett, a külföldieket nagy erőkkel menekítik. A libanoni elnök nemzetközi segítséget kért.
Egy óra alatt több mint nyolcvan rakéta csapódott be Észak-Izrael területére szerdán délután, s megölt három embert, noha már szárazföldi bevetéseken is kutatnak a Hezbollah síita szervezet rakétái után Dél-Libanonban. Ez már a második rakétacsapás volt Haifa, Karmiel, Tiberias, Názáret és más települések ellen. Názáretben Libanonból kilőtt katyusa rakéták egyike egy lakóházba csapódott be, és megölt ott két arab gyermeket és egy felnőttet. A délelőtti rakétatámadásnak csak sebesültjei voltak. A harcok egy héttel ezelőtti kitörése óta csaknem 840 rakéta csapódott be Izraelben.
Libanonban a délutáni órákig 57 civil halálos áldozata volt az izraeli légierő és haditengerészet támadásainak, amelyek az ország déli, keleti és északi részére is kiterjedtek. Ez volt a legsúlyosabb civil veszteségadat a hadjárat kezdete óta.
Bejrútban ismét bombázták a déli elővárosokat, valamint a nemzetközi repülőtér kifutópályáját, és a libanoni főváros egyik keresztény negyedében egy teherautót lőttek szét rakétával. A járművön egy kútfúráshoz használt berendezés volt, amelyet valószínűleg rakétának nézhettek az izraeli pilóták. A bejrúti városi hatóságok mindenesetre megtiltották a teherautók mozgását a városban, mert légitámadások célpontjává válhatnak.
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök közölte, hogy a hadjárat mindaddig folyik, amíg szükség lesz rá a két izraeli katona kiszabadításához. Erről döntött szerdai ülésén a kormány biztonsági kabinetje. A Hezbollah síita szervezet viszont azt állította, hogy akár hónapokig is képes lőni Észak-Izraelt.
Izraeli harckocsik is átlépték az izraeli–libanoni határt szerdán Ajtarún és Bint-Dzsbeil között három ponton, és Dél-Libanon középső övezetében heves tűzpárbaj bontakozott ki a Hezbollahhal. Izrael ENSZ-nagykövete hangsúlyozta, hogy csak helyi akciók folynak. Ez nem egy libanoni invázió kezdete, nincs szó libanoni terület elfoglalásáról.
Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben és a Ciszjordániában kirobbant összecsapásokban megölt tizennégy palesztint, köztük négy fegyverest és két civilt, amikor harckocsik hatoltak be egy gázai övezeti menekülttáborba, s magas az izraeli akció sebesültjeinek száma is.
Ünnepélyes felhívást intézett a nemzetközi közösséghez szerdán Libanon miniszterelnöke, és kérte, hogy avatkozzék be a tűzszünet érdekében, és segítsen az izraeli hadjárat okozta humanitárius katasztrófában. Fuád Szinjóra kormányfő közölte, hogy már több mint 300 lakos halt meg és ezren sebesültek meg a nyolcadik napja tartó izraeli támadásban, s az otthonukból elmenekültek száma félmillió fölött jár. A kórházak megbénultak, hiány van gyógyszerből és élelmiszerből is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokott befőzni gyümölcsöt?

Tovább olvasom