Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Bolygónk egyik utolsó bölcse: Fidel Castro

"Bolygónk egyik utolsó bölcsének" és "nagy történelmi alaknak" tartja Fidel Castro kubai államfőt Oliver Stone hollywoodi filmrendező.
- A hozzá hasonló embereknek kérdéseket kellene feltenni, még mielőtt késő lenne - mondta az Oscar-díjas rendező pénteken a németországi Berlinale filmszemlén, a Comandante című dokumentumfilmjének bemutatóján. Stone-nak 2002 februárjában megengedték, hogy három napon át kísérje Castrót, az utolsó még élő kommunista államfő portréjának megrajzolása érdekében.

Oliver Stone visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint túlságosan rokonszenves képet mutat a kubai vezetőről. Bíráló és provokáló kérdéseket is feltett Castrónak - hangoztatta. "Castro olyan, amilyen. Nem manipuláltunk vagy hagytunk ki negatív dolgokat" - idézi tovább az amerikai filmrendezőt az AP.

Stone hangsúlyozta: elsősorban azért forgatta a filmet, hogy az Egyesült Államokban más képet vázoljon fel Kubáról, áttörve a berögzült torz ítéleteket. Azt reméli, hogy filmjével sikerül áttörni a gondolkodási korlátokat, és segíthet Kubának. Mindazonáltal az a vélemény fogalmazódott meg benne, hogy Kubának, sok más latin-amerikai országhoz viszonyítva, még igen jól megy a sora. Mint utalt rá, itt van víz, élelmiszer és oktatás.

A rendező azt is mondta, hogy Castrót olyan moralistának ismerte, aki hisz az eszméiben, sosem mutatkozott büszkének, nem is dicsekedett, és célja, hogy halálán túl is megőrizze a forradalom emlékezetét.

Ezen kívül az is kiderült, hogy Castro filmrajongó: különösen kedveli Stone Szakasz című művét, a John F. Kennedy néhai amerikai elnök életéréről szóló filmje - a JFK - viszont kevésbé áll közel a szívéhez.

A berlini filmpremierre Castrót is meghívták, ő azonban az utolsó percben lemondta részvételét, mivel nem akart újabb nehézségeket okozni Gerhard Schröder német kancellárnak, aki elutasítja az Irak ellen készülődő háborút - mondta Jaime Rouces, a film producere.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Google az Apple és a Coca-Cola előtt

A Google internetes keresőprogram, az Apple és a Coca-Cola a három… Tovább olvasom