Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Boldogsághormonokat szabadít föl a paprika

Nagyon sok, egészségre hasznos hatása van a fűszerpaprikának. Elsősorban az édesnemes paprika fogyasztását ajánlja a szakember. Csípőset is lehet fogyasztani, de csak mértékkel. A fűszerpaprikában található egyik vegyület, a kapszaicin fájdalomcsökkentésre külsőleg használható, reumaellenes krém alkotóeleme is.
Paprikavásár. Fotó: Miskolczi Róbert
Kitűnő a fűszerpaprika étrendi hatása: fokozza az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítve az emésztést. Ám vigyázat: a nagy mennyiségben fogyasztott csípős paprika irritálja a gyomor-, bélnyálkahártyát – mondja Lőrinczné Losoncz Tímea dietetikus. Gyomorfekélyben, epebetegségben, emésztőrendszeri bántalmakban szenvedőknek semmiképp nem szabad csípős paprikát fogyasztaniuk! És az egészségeseknek is csak mértékkel.

Nélkülözhetetlen ásványi anyagok is vannak a fűszerpaprikában: kálium, foszfor, kalcium. Bioflavonoidokat szintén tartalmaz, ezek semlegesítik a szabad gyököket, egyfajta védelmet nyújthatnak a rák ellen. Gazdag karotinban, mely az A-vitamin úgynevezett provitaminja, s egyebek közt erősíti a látást. B-vitaminokat is tartalmaz, fogyasztása az idegrendszer működése számára is hasznos. C-vitamintartalma közismert – igaz, aligha fogyaszthatunk belőle akkora mennyiséget, amely a napi szükségletet fedezné, de mindenképpen hozzájárul ahhoz.

A pálinka

Orvosságként használta valaha a török hódoltság után a népi gyógyászat, a – kivált Dél-Magyarország Tisza menti, mocsaras területein – általánosan elterjedt malária ellen a paprika-, illetve a paprikás pálinkát: enyhítette a maláriás rohamokat, visszafogva a tüneteket.
A kezdetben gyógynövényként alkalmazott paprikából csak később lett általános táplálkozásban szereplő fűszernövény.

Legfőbb hatóanyaga a kapszaicin – túl azon, hogy többek között reumaellenes krém alkotóelemeként, fájdalomcsillapítóként is alkalmazzák, külsőleg –, semlegesít bizonyos rákkeltő anyagokat, például nitrozamidokat, csökkentve a gyomorrák kialakulásának veszélyét, hívja föl a figyelmet egy forrás. Nitrozamidok főleg pácolt húsok, felvágottak, üvegházi zöldségek fogyasztásával veszélyeztetik a szervezetet – ezekhez tehát célszerű csípős paprikát fogyasztani. Fertőtlenítő, izzasztó, torokfájás-enyhítő hatása is van a csípős paprikának – erre most, az őszi megfázásszezon közeledtével különösen érdemes figyelni. De a negatív hatásait nem szabad elfelejteni. És hogy miért szeretjük a csípős paprikát? Endorfinokat, „boldogsághormonokat" szabadít föl az agyban.

Lehet, hogy a nehéz történelmi múltú Magyarországon is ezért terjedt el annak idején könnyedén – s ezért kedvelt fogyasztása ma is az anyagi javakban nem bővelkedő társadalmakban – Dél-Amerikától Thaiföldig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom