Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Bölcskei: drasztikusan csökkent a vallásos emberek száma

Napjainkra drasztikusan csökkent a vallásos emberek száma és eltűnt a korábbi különbség falu és város között.
A püspök, összehasonlítva hazánk 1991-es vallási térképét a maival, kifejtette, ma már nem mondható, hogy a Magyarországon a kereszténység falusi jelenség. Egyenletessé vált az eloszlás a vallásos emberek között a korosztályokat és a lakhelyüket tekintve is, de lényegesen és drasztikusan csökkent a hívők száma.

A fiatalok körében végzett felmérések szerint a 29 év alattiak közül egyre kevesebben járnak templomba. Ezek a tények sok kérdést vetnek fel, amelyekre meg kell próbálni megadni a választ - mondta a püspök. Örvendetes fordulatnak egyedül azt nevezte, hogy míg korábban az iskolázatlanok körében volt nagyobb az érdeklődés a vallás iránt, manapság minél iskolázottabb valaki, annál érdeklődőbbnek bizonyul. "Felkészült-e az egyház, hogy ezzel a réteggel szívvel és értelemmel közösséget tudjon alkotni?" - tette fel a kérdést.

Az elnöki beszámolóban arról is beszélt Bölcskei Gusztáv, hogy meg kell teremteni azokat az alapokat, amelyek szükségek az egységes Magyar Református Egyház munkálkodásához. Nyugtalanító jeleknek nevezte: míg eddig csak azzal kellett szembenézni, hogy a horvátországi reformátusság nem tud egységes szervezeti közösségben megmaradni, most a Vajdaságban is elindult egy hasonló folyamat. Mindezek Magyarországon is komoly feszültségeket okoznak.

A zsinat lelkészi elnöke szólt a felvidéki magyar reformátusok helyzetéről is. Kiemelte, hogy a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán a történelmi egyházakkal közösen igyekeztek a reformátusok felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét a tarthatatlan szlovákiai állapotokra. A nemzetközi fórumokon azonban az volt a meglátása, hogy "egyedül vagyunk". A püspök megemlítette, hogy az Európai Egyházak Konferenciáján a magyarok kérése ellenére sem vették napirendre a nyelvtörvény ügyét.

A kompromisszumos ajánlat az volt, hogy nem illesztik a napirendbe azt az ügyet sem, amely szerint Magyarország cigányüldöző, kirekesztő ország.

Olvasóink írták

  • 2. kolombela 2009. november 20. 15:49
    „Talán el kellene gondolkkodnia a magyarországi történelmi egyházaknak. Tetszettek volna tiltakozni minden lehetőséget kihasználva ez ellen a néppusztíttó, eszement liberalizmus ellen.”
  • 1. janika 2009. november 20. 10:05
    „Az emberek egyre felvilágosultabbak lesznek! Elég lassan jönnek rá a hókus-pókúszóknak semmi értelme!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai: a baloldal feladata az egyenlőtlenségek csökkentése

A baloldal feladata az élet számos területén felbukkanó egyenlőtlenségek csökkentése, ebben a… Tovább olvasom