Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Bölcsek Tanácsa: új oktatási programra van szükség

Széles támogatottságot élvező, szakszerű oktatási programra és a korrupció elleni valós küzdelemre van szükség Magyarországon - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök pénteken a Sándor-palotában, ahol bemutatták a Bölcsek Tanácsa munkája során készült könyvet.
 
    A Szárny és teher című könyv ajánlásokat fogalmaz meg az ország társadalmi eredményességét hosszabb távon meghatározó  kérdésekben. Sólyom László kiemelte: a korrupció és az oktatás  témájában kérte fel a Bölcsek Tanácsát a helyzet elemzésére és az  ajánlások megfogalmazására. A hazaszeretet gyümölcse ez a könyv -  tette hozzá.  
    Az államfő a normák meglétének és követésének fontosságát  hangsúlyozta, mert, mint fogalmazott, normák nélkül szétesik az  oktatási rendszer és ez élteti a korrupciót is.  

    Hozzátette: egyebek között azért is küldött vissza több törvényt  a parlamentnek, mert nem a norma útján hozták meg azokat, hanem  képviselői lobbik alkottak a kormány háta mögött törvényeket.  

    A könyvbemutatón a tanács tagjai is jelen voltak: Csermely Péter  orvosprofesszor, Fodor István villamosmérnök, Eva Joly jogász,  valamint Lámfalussy Sándor közgazdász, akik egyetértettek abban: meg  kell erősíteni a pedagógusok értékőrző, értékközvetítő szerepét,  valamint legfelsőbb szintű elkötelezettség kell a korrupció elleni  valós küzdelemre.  

    Eva Joly, aki vizsgálóbíróként korábban korrupciós ügyeket tárt  fel Franciaországban, úgy fogalmazott: politikai akarat nélkül nem  lehet a korrupció ellen harcolni. Megemlítette, hogy a könyvben  leírta azon véleményét, miszerint Magyarországon meg kell reformálni  a bírói kart, és speciális ügyészi szerveket kell létrehozni, hogy a  korrupció ellen hatásos legyen a harc.  

    Kiemelte azt is: javítani kell a tanúvédelmen, mert a központi  és a helyi kormányzatokban lévő korrupciót kizárólag belülről lehet  egyáltalán felfedni, és meg kell védeni azokat az embereket, akik  hajlandók tanúskodni.   A korrupció miatt az állam óriási bevételektől esik el, Európában  átlagosan ez az adóbevétel 15-20 százaléka, míg a fejlődő  országokban ez az adat 30 százalék is lehet - jelentette ki Eva Joly.  

    Lámfalussy Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszú távú,  stabil, kiszámítható, konszenzuson alapuló oktatási stratégiára van  szükség. Ezt például Finnországban sikerült megvalósítani - tette  hozzá. A közgazdász az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a  pedagógus hivatást ismét társadalmi megbecsülés övezze.  

    Csermely Péter a pedagógusi pálya leértékelődéséről beszélt.  Egyre kevésbé motivált generációk jelentkeznek pedagógusnak, emiatt  a frissen kikerülő pedagógusok felkészültsége egyre rosszabb, ami  tovább rontja a tanári pálya presztízsét - sorolta. Véleménye  szerint az oktatási rendszer egyik legfőbb hiányossága, hogy húsz év  alatt sem alakult ki egy koncepcionális, főbb elemeiben konszenzusos  oktatási stratégia.  

    Hozzátette: tisztázatlan az oktatás irányításának és  finanszírozásának szinte teljes rendszere, és hiányzik a külső,  rendszeres szakmai értékelés is. Csermely Péter beszélt arról, amit  a könyvben is megfogalmaztak, miszerint vissza kell állni a  pedagógusképzésnél az osztatlan ötéves képzésre, mivel a bolognai  folyamat itt okozta a legnagyobb károkat.  

    Fodor István a könyv megszületése kapcsán elmondta: a napi  események és pártpolitikák fölé emelték a témák tárgyalását, hogy az  írások használhatóságát az aktuális politikai kérdések ne rontsák  le. A villamosmérnök a korrupció elleni küzdelem kapcsán felhívta a  figyelmet arra, hogy a küzdelem "szíve" a mindenkori hatalom, a  kormány valódi elkötelezettsége. Mint hozzátette, szükség van egy  nemzeti korrupcióellenes, legalább tíz éves programra, emellett  pedig egy új közbeszerzési törvényre is.  

    A Bölcsek Tanácsa az államfő javaslatára 2008. november 25-én  jött létre négy - magyar és nemzetközi kitekintéssel és  tapasztalattal rendelkező - taggal.  

    Sólyom László az év november végén, sajtótájékoztatóján azt  mondta, Magyarország hosszú évek óta súlyos társadalmi és gazdasági  kérdésekkel küzd: a gazdaság állapota aggasztó, a társadalmi kohézió  gyengül, és hiányzik a pozitív jövőkép. Mint hangsúlyozta: nincs  kiút a jelenlegi gazdasági válságból, ha más alapvető strukturális  problémákkal nem foglalkozik az ország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárddal verte fejbe élettársát a nő

Húsbárddal vágta fejbe többször is élettársát egy nő Ajkán; a férfit életveszélyes sérüléssel szállították kórházba. Tovább olvasom