Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bojkotálhatja a tanévkezdést az FDSZ

Akár a felsőoktatási tanévkezdés bojkottját is elképzelhetőnek tartja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke, ha a SZDSZ felsőoktatási intézményeket érintő javaslatai bekerülnek a koalíciós szerződés kiegészítésébe.
Az érdekvédő sajtóhírekre reagálva kifogásolta, hogy "az SZDSZ által diktált koalíciós szerződés" egyik sarkalatos pontjaként a kisebbik kormánypárt ragaszkodik ahhoz a korábbi, a miniszter által már elutasított elképzeléséhez, mely szerint az egyetemeken gazdasági társaságok és nonprofit szervezetek alakulhassanak.

A szakszervezet előző napi elnökségi ülésén arra az esetre, ha a kisebbik kormánypárt elképzelései ebben a formában kerülnének be a koalíciós szerződés kiegészítésébe, a tanévkezdés bojkottja vagy egy esetleges sztrájk lehetősége is felmerült - közölte az FDSZ elnöke.

Kis Papp László szerint ezeknek az elképzeléseknek a képviselete katasztrofális következményekkel járna a felsőoktatási intézményekre nézve. Mint mondta, ez azt eredményezné, hogy az oktatók kikerülnének a közalkalmazotti státuszukból, s féléves szerződésekkel adnák-vennék a tanárokat. Megnyílna továbbá egy olyan piacosítási lehetőség, amely a tandíj szabad megállapításához vezetne. Ennek következtében akár egymillió forint is lehetne az éves tandíj összege, s a 105 ezer forintra tervezett fejlesztési hozzájárulás jelentőségét vesztené.

Az érdekvédő szerint bizonytalanná válna az intézmények állami felügyelete, s felmerül "az állami vagyon elherdálásának veszélye is". Kis Papp László "banánköztársaságban alkalmazott" módszernek nevezte, hogy a nyári szünet alatt akarják a törvénymódosításokat előkészíteni. Ráadásul a felsőoktatási törvény módosítását most fogadta el a parlament - tette hozzá.

"Három hónapon belül újabb törvénymódosítást kerülne a parlament elé? Ilyen divat a banánköztársaságokban van" - mondta. Elmondta, hogy kezdeményezte a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács rendkívüli ülésének összehívását a kérdésben. Érdemi lépéseket ugyanakkor szeptembertől lehet tenni, hiszen a tanév véget ért - jelezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi pasink: Petrovicz Roland

Tovább olvasom