Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Bogárinvázió a Kovács-dombon

Hetek óta apró fekete bogarak milliói nyugtalanítják a fertőrákosiakat. A rovartani szakemberek szerint ártalmatlan ugróvillásokról van szó, amelyek az évnek ebben a szakaszában rajzanak ki nagy számban.
– Látja, a fal tövében, az ajtóküszöb mellett, de még a kinn felejtett papucsban is ott ugrálnak millió szám – mutatja Z. Ferencné. – Fertőrákoson az Erdei utcában szinte minden házban előbukkantak ezek az apró, tömegesen koromfoltokra hasonlító lények. Megkeserítik az életünket, mert kiirthatatlanok. Ott pattognak, ugrálnak mindenütt. Először azt hittem, bolhák jöttek az udvarba valamilyen állattól, de az állatorvos szerint ez nem fordulhat elő. Tegnap fújtam be őket egy erős rovarirtóval, de már megint újak jöttek elő, valószínűleg az erdő irányából. Már szóltam a polgármesternek, a tisztiorvosi szolgálatnak, de igazából még senkitől sem kaptunk segítséget.
– Tulajdonképpen nem kell tartani ezektől az apró rovaroktól – magyarázza dr. Lakatos Ferenc, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdő- és Faanyagvédelmi Intézetének munkatársa. – Most van a szezonjuk ezeknek az apró ugróvillásoknak, amelyek egyébként az emberre teljesen veszélytelenek. Elkorhadt levelekkel, földdel táplálkoznak. A Fertőrákoshoz közeli erdő talajában megszámlálhatatlan mennyiségben vannak jelen. Az a jellegzetességük, hogy a potrohukon lévő ugróvillával folyamatosan kilövik magukat és így közlekednek. Nem indokolt az ellenük való védekezés, mert néhány héten belül amúgy is eltűnnek. Valamennyi visszakerül a talajba, ahol a továbbiakban rejtőzködő életmódot élnek. Egyébként rokonaik a fehér színű ugróvillások, gyakoriak a cserepes növények talajában is, amit valószínűleg már minden háziasszony a saját szemével is látott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom