Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

bodies2 - Szenzációs testünk - szenzációs fotókkal

Várhatóan utoljára van Budapesten augusztus 19-ig a Bodies 2, a preparált emberi testek, a világ leglátványosabb és leglátogatottabb kiállítása.

“...a testünk az egyetlen dolog, amelyet magunkkal hordozunk a születés pillanatától az utolsó lélegzetvételig" (Dr. Roy Glover)

Várhatóan utoljára van Budapesten augusztus 19-ig a Bodies 2, a preparált emberi testek, a világ leglátványosabb és leglátogatottabb kiállítása. 1700 négyzetmétereen, 9 teremben 8 testet és több mint 200 testrészt nézhetnek meg a látogatók. Az eddig világszerte 28 milliós látogatottságot elért Bodies négy évvel ezelőtti hazai állomásán 300.000 kíváncsi szemlélődőt vonzott, még az utolsó órákban is kígyózó sorok álltak a Király utcai bejárat előtt, így több százezer magyar nem láthatta a kiállítást.

A jelenlegi tárlat sokkal inkább az oktatásra, az ismeretterjesztésre helyezte a hangsúlyt. A látogató jobban megismeri saját testének működését, összehangoltságát. Igaz, hogy csupa kínai ember porhüvelyét láthatjuk, de nem igaz, hogy kivégzett emberekről van szó. Mindegyik valamilyen betegségben hunyt el.A kiállítás reklámja miatt a Magyar Reklámszövetséghez panaszt nyújtott be valaki, mondván „már az is felháborító, hogy megnyúzott emberi testeket állítanak ki, de hogy ezt közterületen még ki is plakátolják…". A Magyar Reklámszövetség Etikai bizottsága megvizsgálta a beadványt és megállapította, hogy Bodies reklámja mértéktartó. Nem így jártak a kiállítás utaztatói Lengyelországban, ahol két hét után bezáratták. Franciaországban viszont bíróság elé citálták a kiállítót, és büntetést is fizetettek vele. A bíró szerint ugyanis, halottaknak a temetőben a helyük, majd elkoboztatta a tárlatot. A történet pikantériája, hogy francia állam nem tudott mit kezdeti a testekkel és a szervekkel, és elárvereztette azt.
Az ember rendelkezhet arról, hogy testrészeit halála után donorként használhatják-e. Rendelkezhet arról is, hogy a tudomány szolgálatába állítja porhüvelyét. A többség viszont elutasítja ezt. Vajon miért? Irtózik a gondolattól, fél attól, hogy halála után már nem tud irányítani? Vajon tudjuk-e hogy hány esetben mentett életet, a szervátültetés? Vajon tudjuk-e hogy hány betegség okát, gyógyítási módját találták meg az orvosok boncolások következtében. Vajon ezzel hány életet hosszabbítottak meg? A szívátültetésről beszámol a sajtó, de arról, ki szívét adta érte, nem.

Álszentség, egyszerűen nem merünk belegondolni, milyenek is vagyunk? Tökéletesek. A természet hibátlanra alkotta az emberi testet. Azt csak mi rontjuk el. Nézzük meg tehát, mit teszünk vele, mi emberek. Nézzünk, és lássunk a „vesénkbe". Nézzük meg milyen „csúnya" részekből áll össze a viszonylag szép egész, például véreres szívből, duzzadt tüdőből, gusztustalan májból és veséből épül fel például a szépségkirálynő. És az sem baj, ha látjuk, milyen az, ha beteg alkatrészeink ellenére akarunk netán egészségtől roskadozó „kirakatot" berendezni.A meghökkentő kiállítás keretében várjuk mindazokat, akik szívesen szembenéznek önmagukkal, szervrendszerükkel, mely egy életen át szolgál minden embert, mint egy gépezet. Várjuk azokat még a zárásig, akik vallják, ne csak az orvosok privilégiuma legyen ez a tudás.
„Tudomány, művészet, borzongás, szembesülés. Lehet mindezt egyszerre? Igen!"

VAM Design Center
www.bodies2.hu
www.vamdesign.hu
Budapest, 1061.
Király utca 26.

Olvasóink írták

  • 2. zsír.a.buli? 2012. augusztus 15. 11:18
    „én megnéztem a kiállítást, ajánlom mindenkinek a megtekintését.( csak 18 év felett)”
  • 1. nága 2012. augusztus 08. 13:25
    „Akkor a megnyúzott szerencsétlen állati tetemekkel sem illene kérkedni és pl. állatfejeket, szarvakat stb. sem kiállítani, ill. még némely lakásban is villogni velük. Ez ugyanúgy gyomorforgató.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa Lajos: ˝szabályozásillúzióban szenvedünk˝

Ammit mindenütt egységes szabályok szerint kell működtetni, az állami feladat, ám amit helyi… Tovább olvasom