Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Bod Péter Ákos: Hiányos a fejlesztési terv ismert változata

Bod Péter Ákos közgazdász, egíetemi tanár szerint hiányos és általánosságokat tartalmaz a Nemzeti Fejlesztési Tervnek az eddig közzétett változata. A Fidesz beadvánnyal fordult a választási bizottsághoz, mert szerinte az MSZP nem kampányolhatna közprogrammal.
Tízezermilliárd forintról rendelkezik a Nemzeti Fejlesztési Terv, amelyet a héten társadalmi vitára bocsátottak. Bárki hozzászólhat, akár az interneten is; a végleges dokumentumot júliusig kell az uniónak benyújtani. Közben a Fidesz az Országos Választási Bizottsághoz fordult, mert az ellenzéki vélemény szerint a kormány saját választási programjának tünteti fel a közpénzből készült tervet. A választási bizottság vasárnap tárgyal a beadványról.

Általánosan fogalmaz a második Nemzeti Fejlesztési Terv, illetve új nevén az Új Magyarország program. A közel 80 oldalas dokumentum nélkülözi a konkrétumokat - véli Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár. A szakember szerint nincsenek benne megnevezve a tervezett fejlesztések, és az sincs leírva, mire mennyit költenének. Pedig a dokumentum elvileg vitaanyag. A kormány a beérkezett vélemények alapján áprilisban véglegesítené a tervet. Bod Péter Ákos szerint nincs elég idő a vitára, ráadásul konkrétumok híján nehéz is vitázni. Emellett a Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozásának módját sem tartja megfelelőnek.

Bod Péter Ákos: - A régi, rossz formában, meglehetősen felülről lefele szemlélete van, tehát központi kidolgozó apparátus állította elő és nem alulról fölfele építkezett, mint néhány más sikeres ország, például akár a finnek, akár az írek említhetők, ahol rengeteg helyi ötlet volt, azok átmentek egyfajta szűrőn, utána ami fönnmaradt és illeszkedett a fogadó programba, az került be. Nálunk fordítva történt, először néhány irányt jelöltek ki, és aztán akinek sikerült az irányba belekapaszkodnia, a jelek szerint bekerült valamilyen formában. Esetenként hallottunk tényeket, de sem ebben a dokumentumban nem jelennek meg, sem az nem egészen világos, hogy mi lesz a projecteknek a végleges listája, mely listát majd Magyarország átad és reményei szerint meg fog finanszíroztatni.

Bod Péter Ákos úgy véli: bizonyára létezik egy bővebb program is, amelyet azonban nem még nem hoztak nyilvánosságra.

Bod Péter Ákos: - Kell lenni, mert ez az anyag bármennyire 78 oldal, de a meglehetős általános jellege miatt tulajdonképpen igazi eligazítást abban nem ad, hogy valóban melyik területen, melyik városban melyik fejlesztési terv fog végbemenni.

10-15 ezermilliárd forintról beszél a kormány, ennyit fordítanak fejlesztésekre a következő években. Bod Péter Ákos szerint ez egy optimista forgatókönyv.

Bod Péter Ákos:
- A magyar kohéziós alap maximális mértékét állítják be a tervbe, ami persze rendben van, noha lehet tudni, hogy maximális összeget soha senki nem hívott le.

Ráadásul a kohéziós alapokat csak akkor lehet igénybe venni, ha az ország jövedelme nem több az uniós átlag 90 százalékánál. Ezt teljesítjük, 60 százalék körül vagyunk. De lennie kell egy megalapozott konvergencia programnak is, viszont a magyar programot az unió nem fogadta el. Szeptemberig kell benyújtanunk az új változatot. A Nemzeti Fejlesztési Tervet júliusig kell benyújtani az uniónak, azaz már nincsen sok idő a végleges változat elkészítésére.

Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter addig nem nyilatkozik, amíg az Országos Választási Bizottság nem döntött a Fidesz beadványáról. Az ellenzéki párt azt akarja elérni, hogy az OVB tiltsa el az MSZP-t attól, hogy a közpénzen készített Új Magyarország programot saját választási programjaként mutassa be.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetem 57. rektora

A hároméves ciklus letelte után újabb négy évre kapott bizalmat Szabó Gábor, a Szegedi… Tovább olvasom