Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Bloomberg: adják el a magyar államkötvényeket

Egy angol elemző szerint Magyarország nem tudja kézben tartani fiskális deficitjét. A Bloomberg szerint a Gyurcsány-kormány három éves lejáratú államkötvényt bocsát ki a választások előtt megnövekedett költekezés finanszírozására.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a választások előtti megnövekedett költekezésre, és a költségvetési hiány finanszírozására Magyarország három éves lejáratú államkötvényt bocsát ki, amelynek kamatai valószínűleg a 10 hónappal ezelőtti szintet éri majd el - írja a Bloomberg. A kamatláb negyed ponttal emelkedhet. Ilyen nagy ugrás utoljára októberben volt.

Az ok egyszerű: a Gyurcsány-kabinet lazított a költségvetési szigoron az országgyűlési választások előtt. A március 2-án kibocsátott kötvények, amelyek 2009. áprilisában járnak le, kamatai 36 bázisponttal növekedtek az elmúlt hetekben és így elérte a 7,17 százalékot. Emiatt számítanak arra, hogy majd a 30-án megvételre felajánlott 70 milliárd forint értékű kötvény kamatai évente 252 millióval kerülnek majd többe a pénzügyminisztériumnak.

Az egyik jelentős befektetési ház elemzője nem ajánlja, hogy magyar államkötvényekbe invesztáljanak addig, amíg az új kormányt be nem iktatják és nem jelentik be, hogyan akarják a költségvetési hiányt csökkenteni. A legnagyobb feltörekvő piacokra szakosodott befektetési alap elemzője szerint, Magyarország a fiskális deficitjét úgy tűnik, nem tudja kézben tartani, a klienseinek pedig azt ajánlja, hogy adják el a magyar államkötvényeiket. Más szakértő szerint viszont hosszú távon kecsegtető lehet 7 százaléknál magasabb kamatszint.

A Bloomberg azt is írja, hogy Gyurcsány szocialista kormánya az elmúlt négy év egyikében sem teljesítette a hiánycélokat, amelyet az autópálya és a kórházi beruházások költségeivel magyaráznak.

(Krónika hírszolgálat)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltaná a motorosokat az erdőből?

Tovább olvasom