Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Blaga: Románia előbbre jár Magyarországnál

- A nemzeti kisebbségi jogok tekintetében - figyelembe véve a magyarországi románok jogait - Románia előbbre jár szomszédjánál - fejtette ki pénteken Sepsiszentgyörgyön Vasile Blaga fejlesztési és lakásügyi miniszter, a kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PD-L) főtitkára.

A romániai magyaroknak ugyanannyi joguk van, mint a román többségnek - mondta a politikus sepsiszentgyörgyi látogatásán. Azzal kapcsolatosan is kérdezték, hogy az előző napon Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő sepsiszentgyörgyi polgármester "etnikai paktum" kidolgozását javasolta, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke pedig azt indítványozta, hogy a román parlamentre tűzzék ki Székelyföld zászlaját is.

A román hírügynökségek tudósításai szerint Blaga leszögezte: bárkinek joga van ahhoz, hogy politikai állásfoglalást tegyen, ugyanakkor bármilyen "kényes javaslat" előterjesztése esetén figyelembe kell venni a románok jogait is. Szerinte a romániai magyaroknak ugyanannyi joguk van, mint a román többségnek, akár a politikai megnyilatkozások terén is. "Nem hiszem, hogy kevesebb joguk lenne. Egyébként ismerem a magyarországi román közösség jogait - ne felejtsék el, hogy Nagyváradról származom -, Románia előbbre jár" - mondta a miniszter.

Ami Székelyföld zászlaját illeti, a miniszter leszögezte: a parlament épületén jelenleg Románia és az Európai Unió lobogója leng, és ez a továbbiakban is így marad. Arra a kérdésre, amely szerint a székely zászlót ki lehet-e majd tűzni a Kovászna és Hargita megyei közintézményekre, Blaga azt felelte, hogy nincs kifogása a helyi zászlók kitűzése ellen. Az "etnikai paktumról" nem tudott konkrét véleményt alkotni, hiszen - mint megjegyezte - nem ismeri az elképzeléseket.

A PD-L főtitkára kifejtette: a térségben csupán három fontos, valóban jól strukturált párt működik, ez pedig a PD-L, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ. A többi csupán amolyan "klub" - fűzte hozzá.

Látogatásán szóba kerültek romániai belpolitikai kérdések is, különös tekintettel a november 22-i elnökválasztásra. Jelen pillanatban a PD-L és a PSD kormányoz nagykoalíció keretében, de e két párt között oly mértékben kiéleződtek az ellentétek, hogy az államfőválasztás után kétséges lesz együtt maradásuk.

A koalíció szakítópróbája szeptember 15-én lesz, amikor a kormány felelősséget vállal a parlamentben három fontos törvénycsomagért - mondta. Az ellentétek hátterében egyébként a nem hivatalosan már nagyban zajló kampány áll, a PD-L által támogatott jelenlegi államfő, Traian Basescu, illetve Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök egymás ellen indul majd az államfői posztért folyó versenyben.

Egy koalíciós szakítás esetén azonban - mint elemzők vallják - az RMDSZ ismét kormányra kerülhet, az egyik változat lehetne például az, hogy éppen a demokrata-liberálisokkal szövetkezve.

Blaga ez ügyben óvatosan nyilatkozott, annyit jegyezve meg csupán, hogy a PD-L nem zárja ki az együttműködés lehetőségét az RMDSZ-szel, ha a mostani koalíció képtelen lesz életben maradni. Hozzátette ugyanakkor, hogy erről még semmiféle tárgyalás nem folyik a magyarok érdekképviseleti szervezetével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MVM szolár-parabolát adott át egy csepeli óvodában

- Európában is újnak számító, Magyarországon pedig az első ilyen technológiával készült… Tovább olvasom