Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Biztosítási díjak - drágán adják az életet

A nyári főszezont megelőző hónapokban valamennyi biztosító, átlagosan 6-8 százalékkal emelte díjait. A társaságok tapasztalata szerint az utazók alig egyharmada köt biztosítást, aminek oka az ár mellett a sokszor bonyolultnak tűnő módozatra vezethető vissza - írja a Magyar Hírlap.
Megszokás szerint az idei főszezon előtti időszak is drágulást hozott a biztosítások díjaiban. A lépést idén az infláció mellett a külföldön megnövekedett orvosi költségekkel magyarázzák a társaságok. Májusig valamennyi (nyolc) biztosítótársaság módosított árain. A díjak tavaly 13-20 százalékkal emelkedtek - ennél valamivel kisebb mértékben, átlagosan 6-8 százalékkal nőttek a díjak 2002-ben. Az emelés a legtöbb esetben együtt járt a szolgáltatok bővülésével, a költségtérítés felső határának megemelésével, vagy a módozatok átdolgozásával.

A társaságok sokféle módozatot, kiegészítést és feltételrendszert alakítottak ki, melyek között igen nehéz az eligazodás, ha az ember biztosítást akar kötni. Legtöbbször - a bonyolultság miatt - az értékesítő ajánlatából választanak az ügyfelek. Elsősorban a szolgáltatás ára a központi kérdés a biztosítás megkötésénél, holott fontos, hogy pontosan ismerjék a biztosítás tartalmát - kevesen tudják például, hogy ha a kocsi utasteréből lopnak el csomagot, azt nem téríti meg a biztosító.

Milyen szerződést kössünk?

Biztosítás estén érdemes az úti cél alapján is szelektálni: európai országban a problémák kisebb költséggel is orvosolhatók, mint Ázsiában, vagy Ausztráliában. Európába történő utazás esetén tehát érdemesebb az olcsóbb variánst választani. Az Európán kívüli országok felára 50-100 százalék között mozog.

Fontos tényező az életkor, hiszen fiatal korban jóval kisebb az esélye a balesetnek, vagy a betegségnek. A társaságok zöme így nem köt szívesen biztosítást a 65 év felett.

Gyermekkedvezményekről is érdemes tudakozódnunk egy hosszabb út előtt, hiszen ezzel akár 40-50 százalékot is megtakaríthatunk. A kedvezmény azonban csalóka, hiszen e konstrukciók - baj esetén - ugyanennyivel kisebb kártérítést fizetnek. Az Atlasznál például a 30 évesnél fiatalabbak is köthetnek kedvezményes biztosítást fél áron.

Az utasok félnek, ezért nem biztosítanak

Az ügyfelek a kis árbeli különbségek miatt a biztosításhoz kötődő szolgáltatásokat, valamint a költségtérítés határát is megvizsgálják. A szakemberek tapasztalatai szerint elsősorban azok utaznak biztosítás nélkül, kik saját autóval, egyénileg utaznak. Ez azért jelenthet komoly problémát a társaságoknak, mert a tavaly szeptember 11-i terrortámadások óta egyre kevesebben mernek repülőre ülni, így jelentősen csökken az ő bevételük is. Becslések szerint a külföldre indulók alig egyharmada köt biztosítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépülni mindenáron

A fog- sé gasztronómiai turizmus mellett a szépségturizmus sem elhanyagolható megyénk határ menti… Tovább olvasom