Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Biztonságosan jó a meleg

Szerencsét hoz a kéményseprő – ám szerencsétlenség lehet a következménye, ha nem figyelnek a „fekete ember” intelmeire. Nem babonáról van szó: az országban több tragédia történt már szabálytalan fűtési rendszerek miatt.
A kis készülék riadót fúj, ha szén-monoxid kerül a lakás légterébe. Gunyhó Károly kéményseprő sokaknak tudná ajánlani...
Javában benne járunk a fűtési szezonban, s az országban már több tragikus eset volt szén-monoxid-mérgezés miatt. Megyénkben a tragédia határmezsgyéjén jártak a karácsonyi és szilveszteri ünnepek között két helyen is. Mint Harnisch Róbert, a Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. (Kétüsz) igazgatója lapunknak elmondta: a fűtési technológiák sokat korszerűsödtek, ám a gyakorlat nem mindig igazodik ehhez.

Örvendetesen egyre többen cserélik lakásuk ablakait modern műanyagra. Komoly baj lehet viszont abból, ha ezek a nyílászárók túl jól szigetelnek. A fűtés miatti gázmérgezések általában éjjel következnek be, amikor úgymond áll a levegő a lakásban. Ilyenkor a fűtőkazán nem kaphat megfelelő oxigén-utánpótlást az égéshez. Ezért hiába akármilyen, a szabványoknak mindenben megfelelő és „jó huzatú" kémény, az égés lelassul és fokozott szén-monoxid-termelést produkál.

Harnisch Róbert szerint a 80 ezer, hozzájuk tartozó háztartásnak körülbelül talán csak a tíz százalékában tartják fölöslegesnek a kéményseprő évenkénti rendszeres megjelenését. Nagyobb gond, hogy az építők (egyszerűbben szólva a kőművesek) sincsenek tisztában az előírásokkal. Ma egy kéményt nem lehet úgy építeni, mint tíz vagy tizenöt évvel ezelőtt, mert a fűtőberendezések technológiája teljesen átalakult. Ha ezt nem veszik figyelembe, vagy a hatósági engedélyezéskor „lepődik meg" az építtető, vagy szerencsétlenebb esetben tragédia a vége.
Megyénkben jellemző, hogy a bevezetett gázfűtés mellett sokan megtartották a korábbi vegyes tüzelésű formát is.

Azt már kevesebben tudják, jobbára csak a kéményseprő felvilágosítása kapcsán, hogy a gázkazán és az egyéb fűtési rendszer kéménye nem lehet közös. Néha csodálkoznak, hogy a gázkazán béléscsöve miért olvad szét az alsó három méteren a kéményben, amikor a vegyes tüzelésű kazánt gyújtják be... Egy szó mint száz, veszedelmes dolog szabálytalanul fűteni.

A csipogó azonnal ébreszt, ha baj van

Említettük, a helyiségek levegőhiánya okozza többnyire a rossz égést, ez vezethet tragédiához. De van-e valami, ami a jó tanácson kívül segítséget, biztonságot adhat? A Kétüsz igazgatója mutat egy kisméretű, konnektorba dugható készüléket: ez jelzi a szén-monoxid jelenlétét, s akkor olyan hangon „visít", hogy nincs az a mélyen alvó ember, aki fel ne ébredne rá. Kapható már hazánkban is néhol (15–25 ezer forint közötti áron), ám még nem eléggé ismert, ennélfogva nem is elterjedt.

A Kétüsz a lakossági érdeklődés kapcsán próbálkozik a hozzájutás segítésével. Amit a „csipogóról" tudni érdemes: a fűtőberendezéshez legközelebb lévő konnektorba dugva kell üzemeltetni. Egy ilyen készülék az egész lakás biztonsága felett őrködik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mona Lisa mosolya

A film afféle „Holt költők társasága”, csak éppen női változatban, olyan sztárokkal a… Tovább olvasom