Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Biztonságos a magyar baromfihús

Kedden a ZDF német közszolgálati csatorna munkatársai a Pannon Baromfi győri telephelyén forgattak, s meggyőződhettek arról: a szigorú minőségbiztosítási rendszereknek köszönhetően teljesen valószínűtlen, hogy hazánkból madárinfluenzával fertőzött állat kerüljön az országukba.
Németországban két madárinfluenza-gyanús esetet regisztráltak a napokban: az egyik hölgy nemrégiben tért haza thaiföldi nyaralásáról, így a közvélemény kifejezetten nagy érdeklődéssel fordul a fertőzés felé. (Időközben kiderült, hogy a betegeknek hagyományos influenzájuk van.) A Klaus Drodbeck riporter vezette stáb azért választotta a győri székhelyű céget, mivel ötezer tonna – főleg filézett – hússal a Pannon Baromfi országuk egyik legnagyobb beszállítója. Természetesen a magyar húsexport szempontjából is fontos, hogy a felvevőpiac egyik legnagyobb szereplője megnyugodjon.

Horváth Attila termelési igazgató állítja, a magyar tojásból keltetett és nevelt, hazai takarmánnyal etetett baromfi, ami itthon kerül feldolgozásra, minden szempontból biztonságosnak tekinthető. A magyar állat-egészségügyi helyzet van olyan jó, hogy biztosítani tudja a járványvédelmet, hiszen a nevelés minden szakaszában olyan vizsgálatok vannak, amelyek kizárják, hogy a távol-keletihez hasonló eset forduljon elő. Jelenleg nincs reális alapja annak, hogy ez a betegség nálunk tenyésztett csirkék által üsse fel a fejét. Nemcsak a német, a magyar fogyasztók szempontjából is fontos: törvényileg meghatározott előírásoknak megfelelően az állat útja a fogyasztótól a termelőig teljesen visszavezethető.

Hogy a magyar baromfi biztonságosan fogyasztható, azt azért is fontos hangsúlyozni, mivel a hazai vásárlási kedven is megmutatkozik, hogy tőlünk 10–15 ezer kilométerre felütötte a fejét a betegség. A bulvársajtó szenzációhajhász hírei pánikot keltve rengeteget ártanak az ágazatnak, annak ellenére, hogy virológusok is hangoztatják, egyelőre nincs ok az aggodalomra! Annak is elenyészően kicsi a valószínűsége, hogy akár a vándormadarak, akár a turizmus által kerüljön be hazánkba a betegség.

Egy esetben kellene reálisan félni, ha mutációként a sertésállományra terjedne át a vírus, hiszen a törzsfejlődés folyamatának köszönhetően erről az állatról sokkal könnyebben fertőződik az ember. A termelési igazgató elmondta, biztonsági okokból több ezer sertést vizsgáltak meg amerikai járványügyi kutatók Vietnamban, de nem találtak fertőzöttet.
A német riporter kérdésére, miszerint a Pannon Baromfi minőségbiztosítás szempontjából felkészülve várja-e a május elsejei csatlakozást, Horváth Attila kiemelte, hogy a cég már évekkel ezelőtt megfelelt az unió határain belül érvényben lévő legszigorúbb szabályozásoknak.


Kapcsolódó anyagok >>

Madárinfluenzás sertések? (2004-02-01) >>
Madárinfluenza Thaiföldön is (2004-01-23) >>
Madárinfluenza Hamburgban? (2004-02-02) >>
Megállíthatatlan a háziszárnyas-influenza Hollandiában (2003-04-15) >>
Nem irtják elég gyorsan a fertőzött szárnyasokat Ázsiában (2004-01-31) >>
Thaiföldön is fertőz a madárinfluenza (2004-01-22) >>
A vírus már tíz országban (2004-01-27) >>
Emberáldozatai is vannak a madárinfulenzának (2004-01-12) >>
Lassú baromfiölés (2004-01-30) >>
Madarak terjesztik (2004-01-26) >>
Világméretű influenzajárvány indulhat Dél-Ázsiából (2004-01-27) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szamszára (Samsara)

Tashi az ifjú láma, befejezte hároméves magányos meditációját egy eldugott remetelakban. Egykori… Tovább olvasom