Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Bizottsági elnökök a megváltozott feladatokról

A soproni önkormányzat kialakította az új bizottsági struktúrát, és megválasztották az elnököket, valamint a tagokat is. A bizottságok vezetőit arról kérdeztük, az átszervezés miként érinti a feladatok elosztását.
A szervezeti és működési szabályzat rendeletmódosításával Sopron közgyűlése átszervezést hajtott végre a bizottsági struktúrában. A bizottságok megválasztott elnökeit a rájuk háruló feladatokról kérdeztük.

Jogi és ügyrendi bizottság

– A jogi és ügyrendi bizottság törvény által meghatározott feladataiban és hatáskörében gyökeres változás természetesen nem történik – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. ifj. Arszin Miklós (Fidesz) elnök. – Feladatunk továbbra is az előterjesztések, azon belül főként a rendelettervezetek jogi szempontú véleményezése, illetve a szervezeti és működési szabályzat kidolgozása. A tisztségviselők illetményének és a képviselők tiszteletdíjának meghatározásához szükséges rendelettervezethez a bizottság terjeszt elő javaslatot. Ezenkívül több járulékos feladatot látunk el, például bizonyos témákban kötelező a bizottságnak jogi állásfoglalást tenni, illetve az előterjesztésekhez kapcsolódó szerződéseket jogilag véleményezni.
A jogi és ügyrendi bizottság feladatkörében tehát változás nem várható, felépítésében azonban igen. Tizenhat év után id. dr. Arszin Miklós – aki 1990 és '94 között a bizottság elnöke volt – már külső tagként sem vesz részt a munkában. Az ő eddigi tevékenységéért a képviselők köszönetet mondtak.
A bizottság tagjai: Boros László (MSZP), dr. Czike Albertné dr. (Fidesz), Erdődy Kinga (Fidesz), dr. Juretzky Csaba (Fidesz), Kocsis János (Fidesz), dr. Szekeres Csaba (Civil Összefogás) és dr. Paukovits Vilmos (MSZP).

Gazdasági bizottság

A tulajdonosi bizottság gazdasági bizottság néven, Rádonyi László (Fidesz) elnökletével folytatja munkáját. – 1994 és '98 között szintén gazdasági bizottság volt az elnevezése. Véleményünk szerint ez a név jobban tükrözi a szervezet feladatait – mondta el az elnök. – A tulajdonosi bizottság valamennyi feladata, hatásköre és ellenőrzési tevékenysége megmarad. Változást jelent, hogy az idegenforgalmat érintő feladatok szétosztásra kerülnek a különböző bizottságok között, és jelentős részük – mely a gazdaságot érinti – átkerül a gazdasági bizottságba. Úgy véljük, hogy az idegenforgalmi feladatok ilyen módon a legjobb helyre kerülnek. A változásokat természetesen a szervezeti és működési szabályzatban is kezelni kell.
A bizottság tagjai: Pongrácz Attila (Fidesz), Németh Imre (MSZP), Hillebrand Imre (Fidesz), Kőrösi Ferenc (Fidesz), Németh Árpád (Civil Összefogás) és Vámosi Tibor (SZDSZ).

Kulturális, oktatási

és sportbizottság


Az oktatási, sport és ifjúsági, valamint a kulturális és idegenforgalmi bizottságok „házasításából” származó kulturális, oktatási és sportbizottság élére Sass Lászlót (Fidesz) választották a rendkívüli ülésen. – A változás tulajdonképpen visszaváltozás, hiszen ilyen formában és elnevezéssel két ciklussal ezelőtt már működött a szervezet – mondta el az elnök. – A névből így kikerült az „ifjúsági” és az „idegenforgalmi” kifejezés. Előzőnek oka az volt, hogy kevés, kizárólag az ifjúságot érintő kérdés jelent meg a munkában. Azok jobbára valamely más, többnyire az oktatással kapcsolatos, például pályázatokat érintő témában merültek fel. Az idegenforgalom ügye pedig – úgy gondoljuk – inkább pénzen múlik, mint szakmaiságon. Az elénk kerülő, megvalósítható tartalmi kérdésekben természetesen állást foglal a bizottság.
A bizottság tagjai: Balogh Judit (Fidesz), Farkas Gábor (Civil Összefogás), dr. Horváth Béla (MSZP), Nagy Tamás (MDF), Pluzsik Tamás (Fidesz) és Taschner Tamás (Fidesz).

Pénzügyi bizottság

A pénzügyi bizottság elnöke október 13. óta Hruby József (MSZP). – Fő feladatunk azon, a közgyűlése elé terjesztett napirendek tárgyalása, melyeknek anyagi vonzata van, illetve a költségvetés véleményezése és a város pénzügyi helyzetének nyomon követése – mondta el az elnök, majd hozzátette, ugyanilyen fontos a döntések végrehajtásának ellenőrzése.
A pénzügyi bizottság tagjai: Biczi László (MSZP), Horváth Csabáné (Fidesz), Kocsis János (Fidesz), Králik Tibor (Fidesz), Módos Ferenc (Civil Összefogás) és Varga Szabolcs (Fidesz).

Szociális és egészségügyi bizottság

Az egészségügyi és szociális bizottság most szociális és egészségügyi bizottságként folytatja munkáját, az elnöki posztra Osváth Andrást (Fidesz) választották. Tőle megtudtuk, a névváltozás a hangsúly eltolódásából fakadt, a bizottság többnyire szociális kérdésekben foglalt állást. – Átfogó képet szeretnék kapni a soproni szociális és egészségügyi helyzetről, ezért már felvettem a kapcsolatot az irodavezetőkkel. A feladatok tekintetében gyökeres változás nem várható – mondta el az elnök.
A bizottság tagjai: Biczi László (MSZP), Gerencsér Veronika (Fidesz), dr. Payer Erzsébet (MDF), Tengerdi Antal (Fidesz), dr. Varga Mária (Fidesz) és Varga Gyula (MSZP).

Városfejlesztési bizottság

A városfejlesztési bizottság munkáját szintén kevéssé érinti az szmsz módosítása. A bizottság tevékenységét – az elmúlt négy évnek megfelelően – továbbra is főként a területfejlesztéssel, közlekedéssel kapcsolatos intézkedések, az építési hatósági ügyek illetve a szabályozási tervek jóváhagyása képezik. Az elnöki teendőket Mágel Ágost (Fidesz) látja el.
A bizottság tagjai: Karner Gábor (Fidesz), Keizler Kálmán (MSZP), Kóczán Zoltán (SZDSZ), Szabó Ádám (Fidesz), Varga Gyula (MSZP) és dr. Zombori István (Fidesz).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri álom, győri valóság

A Kisalföld október 11-i száma közölt interjút Révi Zsolt főépítésszel „Győri… Tovább olvasom