Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bizonytalan terméskilátások

Akad, aki a régióban már aratja az őszi árpát. Kényszerből. A kalászosok betakarítása másfél-két hét múlva kezdődik. Országosan 1,5 – 1,7 millió hektárról kell az idei aratáson betakarítani a termést.
(illusztráció)
Győr-Moson-Sopron megyében 135 ezer hektár a vetésterület, ebből az őszi és tavaszi kalászos 114 ezer hektár, a többi repce, facélia, mustár... Noha a régióban elvétve, de akad olyan termelő, aki hozzákezdett már az őszi árpa aratásához, ám nem ez a jellemző. A kevés csapadék és a meleg tavasz hatására egyes helyeken és talajokon már megérett, helyesebben megsült az árpa. A tulajdonképpeni aratás mintegy másfél-két hét múlva kezdődik a megyében.

Nem jósolnak

Az ország legtöbb régiójában a kedvezőtlen időjárás miatt a tavalyinál kevesebb termésre számítanak. A földművelésügyi tárca megyei hivatalában egyelőre nem vállalkoztak termésbecslésre.
A régió kis és nagy gazdasá-

gaiban már javában tart az előkészület a betakarítógépek szemléjére. A Bácsai Agrár Rt. vámosszabadi határában lévő gépműhelyében valamikor húszan is dolgoztak, most nyolc szakember feladata volt a betakarítógépek aratásra való felkészítése. Bozsaki Lajos műhelyfőnök elmondta, a társaság négy 517-es kombájnja 13 éves. Ezekhez – és a többi öreg kombájnhoz is – lehet alkatrészt vásárolni, de áruk hasonló az új gépekéhez, vagy annál is többe kerülnek.

Kötelező a gépszemle

A bácsai társaság kombájnjainak szemléje tegnaphoz egy hétre lesz. Azon a gazdaság tíz gépét vonultatják fel, közülük a két 516-ost csak végveszélyben használják. A bácsai gazdaság betakarítógépei egy-egy idényben igen tetemes üzemórát dolgoznak, a gépjavítók igyekeznek úgy dolgozni, hogy végig győzzék erővel az aratást.
Dolgozzon valaki családi gazdaként, őstermelőként vagy közös gazdaságban, az aratás feltétele, hogy gépszemlén győződhessenek meg a tűzoltóság szakemberei arról, hogy a kombájn kifogástalan állapotban van-e.

Tűzesetek nélkül

Hullámos László tűzoltó alezredes, a tűzoltóság városi parancsnoka a Kisalföldnek elmondta, az elmúlt években nem okoztak tűzesetet a kombájnok. Köszönhetően a gépek alapos felkészítésének. Nem úgy, mint az egykori körbálázók, amelyek áttüzesedett csapágya miatt előfordultak gabona- és tarlótüzek. Az aratás megkezdésének feltétele a gépszemlén való igazolt részvétel. Ez szolgálja a gazdák érdekeit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékmustra

Gáztűzhelyeket, különféle elektromos berendezéseket és gyermekjátékok bizonyos fajtáit ellenőrizte… Tovább olvasom