Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Bizonytalan a 125 éves múzeum jövője

Sok érdekességgel készül az idei évre a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum. Szeretne leendő és meglévő látogatói megnyerése mellett alapításának 125. évfordulója előtt tisztelegni.
A Hansági Múzeum idei jubileumi évének programjait Szentkuti Károly igazgató ismertette, aki a múzeum jövőjével kapcsolatos aggályait is megosztotta lapunkkal.
– Négy kiemelt esemény várja az érdeklődőket a jubileum jegyében – kezdte az igazgató. – Április hatodikára készül el a Hansági Múzeum történetét bemutató kiállítás, amelynek részeként mint egy élő dolgozószoba elevenedik meg a múlt. A tárlaton helyet kapnak a múzeumtörténethez kapcsolódó régi plakátok, meghívók, közönségszolgálati technikai eszközök is. Régészeti csontvázon keresztül tárul fel a gazdag régészeti anyagunk, s az interaktivitást szolgálja majd az intézmény belső udvarán felállított régészeti sátor. Az ünnepi program része lesz egy gyermekrajzpályázat, egy diákoknak szánt vetélkedősorozat és bővített kiadásban jelenik meg a Hansági Múzeum évkönyve, mely ezúttal beszámol a gyűjtemények fejlődéséről, az óvári vár építésének történetéről.
Az intézmény legfontosabb eseménye idén az évforduló méltó megünneplése lesz, de ezen túl is kínálnak közönségcsalogató programokat. Május 15-én tudományos konferen-

ciára készülnek, ahova a múzeummal korábban kapcsolatban lévő szakembereket kértek fel előadónak.
Folytatódik a Múzeumi esték sorozat, idén is lesz hangversennyel, különleges tárlatvezetéssel, kézműves-foglalkozásokkal fűszerezett Múzeumok éjszakája. Hat kiállítás várja a látogatókat, benne a hagyományos Art Flexum művészeti telep és az izgalmasnak ígérkező, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitánysággal közösen szervezett „Rendőrségi bűnjelek” című tárlat.
– A tervek szépek, de egy február kilencedikei döntés beárnyékolhatja a jövőt – folytatta Szentkuti.
A fenntartó megyei önkormányzat anyagi nehézségekre hivatkozva a 125 éves Hansági Múzeumot területi múzeumi besorolásából „közérdekű muzeális gyűjteménnyé” kívánja visszaminősíteni.
– Ez azt jelentené, hogy a hagyományos muzeológiai (gyűjtés, kutatás, feldolgozás) munka visszaszorulna, s elsősorban a kiállítások bemutatása maradna feladatként. Az elképzelést, az alapítók akaratának megsértésén túl, a város szellemi, kulturális hagyományaihoz nem méltó lépésként élnénk meg.

Múzeumi statisztika

A Hansági Múzeum éves költségvetése 38 millió forint. Munkatársainak száma 10. Az elmúlt évben pályázaton 2 millió 80 ezer forinttal bővítették a pénzügyi keretet. Hat helyi, 5 kihelyezett kiállítást szerveztek, nyolc tudományos publikáció látott napvilágot. A létesítményt 7581-en keresték fel. Az elmúlt év legnagyobb sikerét a Múzeumok éjszakája című programsorozat hozta. Az intézményben 67 ezer régészeti, 3 ezer néprajzi és 22 ezer helytörténeti tárgy és dokumentum látható. Tavaly óta a megyei és a helyi önkormányzat együttműködésének köszönhetően 2,5 millió forint segíti a régióban egyedülállónak tekinthető Gyurkovits-gyűjtemény népszerűsítését, működtetését, állapotának megóvását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom