Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Bizalomlánc

Voltak már úgy, hogy ahány vállalkozótól kértek ajánlatot, annyifélét kaptak ugyanarra a munkára, és az árak köszönő viszonyban sem voltak egymással?

Voltak már úgy, hogy a mesterember megígérte: az általa beígért határidőre elvégzi a munkát, akkor is, ha vénasszonyok potyognak az égből, aztán újra és újra mégis slamasztikában hagyta önöket?
Voltak már úgy, hogy az élelmiszerboltban lejárt szavatosságú terméket próbáltak rásózni önökre? Még csak nem is átcímkézettet, hanem simán „kint felejtettet”?
Voltak már úgy, hogy megbíztak politikusokban, az ígéreteikben, de csúnyán átvágták önöket? Hogy egyenesen a szemükbe hazudtak? Bíztak eddig abban, hogy ha más nem, legalább a törvényhozók betartják a törvényeket? Hitték eddig, hogy legalább a vezető pártok tartózkodnak az önbíráskodástól és választóikat is arra biztatják, éljenek törvényes keretek között...?
Engem hitegettek már mesteremberek.
És kénytelen vagyok mindenhol megnézni az áruk szavatossági idejét. Már alig van bolt, ahová lelkesen járhatnék.
Szavaztam jó szívvel politikusokra, de elérték azt, hogy ne bízzak bennük. Mára alig maradt párt, amelyre jó szívvel szavazhatnék.
Istenem, hova juthatunk így és hová juthat ez az ország, ha az átkozott bizalmatlanság végképp elharapódzik? Merthogy bizalom nélkül nem lehet, nem is érdemes élni. Erre kellene alapozni otthon és a munkahelyen minden kapcsolatunkat. Minden döntésünket. Minden napunkat.
Minden kimondott szót!
Hogy legalább a hitelünk megmaradjon. Nagy kár, hogy nem így történik. Nagy kár, hogy a bizalom hiánycikk lett a családokban, a munkahelyeken, az üzletekben, a szavazóhelyiségben. Hogy akik eljátszották, nem kell szembesülniük a következményekkel, és akik rászolgáltak, nem mindig érezhetik simogató hatását.
Olvasom egy nagy bank új szlogenjét: „Megbízunk egymásban”. Tetszik nagyon, rátapintottak a lényegre. Olyan jó ez a reklám, hogy akár országos mozgalom, bizalomlánc is kinőhetne belőle. Kitűzhetne a hajtókájára mindenki egy jelvényt, aki komolyan gondolja: „Megbízhatsz bennem!” Biztos, hogy azért még így is, ilyen keserű pirulák után is nagyon sokan lehetnének, lehetnénk.
Ha például az érintettek megfogadnák a Gönczöl-bizottság javaslatait, kapásból erősödhetne a bizalom választók és választott képviselők, a kialakult helyzetért egyaránt felelőssé tett nagy politikai pártok között. Olvadhatna végre a közéletet veszélyessé tévő, fagyasztó jég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom