Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Bizalmi szavazás lesz a cseh kormány ellen

Bizalmi szavazást kezdeményezett a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány ellen a cseh ellenzék. A koalíció ugyanis pénteken megakadályozta, hogy a képviselőház megvitassa a korrupcióval vádolt Jirí Cunek kormányfőhelyettes ügyét.
Miroslav Vlcek, a parlament alsóházának elnöke bejelentette, hogy a testület rendkívüli ülésére, amelyen a kormány iránti bizalom lesz napirenden, jövő szerdán kerül sor.

Jirí Cuneket azzal vádolják, hogy még Vsetín polgármestereként mintegy félmillió korona kenőpénzt vett át egy építkezési vállalattól. A lakbért nem fizető vsetíni romák városon kívüli kilakoltatásával elhíresült Cunek tavaly ősz óta szenátor, s egyben a koalíciós kereszténydemokrata néppárt elnöke is.

A média szerint Cunek menesztése a koalíció szétesését és a Topolánek-kormány bukását jelenthetné, ezért a miniszterelnök minden eszközzel védi a néppárti politikust.

Az immár hónapok óta tartó és egyre inkább elmérgesedő vitában a koalíció és az ellenzék egymást vádolja az ügy politikai síkra terelésével és a hatósági vizsgálatok befolyásolásával.

Az alig egy év alatt váratlan és nagyon gyors politikai karriert befutó Jirí Cunek ugyan tagadja a vádakat, de a rendőrség azt állítja: bizonyítékai vannak és arra készül, hogy büntetőeljárást indít ellene. A média szerint éppen ezt a lépést próbálja minden áron megakadályozni a miniszterelnök. A koalíciós Zöldek Pártja ugyanis nyilvánosan bejelentette: amennyiben Cunek ellen a rendőrség eljárást indít, s az akkor sem mond le, a zöldek elhagyják a koalíciót.

A legújabb és óriási belpolitikai vihart kiváltó fejlemény: Renáta Vesecká legfelsőbb államügyész a múlt héten váratlanul elvette az ügyet az eddigi illetékes járási államügyésztől, s egy másik járásba utalta át. Az ellenzék szerint ez alkotmányellenes, mert az ilyen döntést, nem a legfelsőbb szinten, hanem indokolt esetben regionális szinten lehet meghozni. Ez a döntés volt a közvetlen kiváltó oka a pénteki képviselőházi gyűlésnek, amelyet a koalíció megakadályozott.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Citromkolbász, kivirsli

Tovább olvasom