Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Bizalmatlanul szemléli a magyar a politikát

Szakértők szerint rohamosan csökken a magyarok politikusokba és a politikai intézményekbe vetett bizalma, mindeközben azonban egyre jobban érdekli az embereket a politika.
A Sziget-fesztiválon a parlamentarizmusról rendezett kerekasztal-beszélgetés kapcsán Gyulai Attila, Debreczeni József és Kern Tamás politológusok mondták el véleményüket.
Gyulai Attila, a Political Capital politikai elemzője azt hangsúlyozta, hogy minden mérés szerint csökken a politikai intézményekbe vetett bizalom, leginkább a pártok és a parlament veszítettek presztízsükből a lakosság körében. Amíg a rendszerváltás után az Országgyűlés a második volt a bizalmi listán, napjainkban az utolsók között szerepel.
Az elemző szerint ugyanakkor az emberek egyre inkább érdeklődnek a politika iránt, ezt mutatja a 2002-es részvételi rekord a voksolásokon, illetve az idei szintén magas választói részvétel az országgyűlési választásokon.
A megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy a politika iránti bizalmatlanság egyik legfőbb oka, hogy az emberek csalódtak a politikai elitben, azt várták a rendszerváltástól, hogy a mostaninál jobban beleszólhatnak majd a közügyekbe.
Kern Tamás, a Századvég elemzője szerint köztes állapotban van a magyar társadalom: az állampolgárok részesei szeretnének lenni a folyamatoknak, de ezekből az elit kiszorítja őket, érdekli az embereket a politika, de befolyásolni nem tudják.
A politológus szerint a jelenlegi helyzet egyik oka az, hogy a rendszerváltás folyamatából kimaradt a társadalom széles rétege, a folyamat a régi és az új elit kiegyezésére épült. Kulturális vita alakult ki a politikáról, amely így nem a gyakorlati kérdésekről szól, ezt pedig az emberek távolinak érzik a mindennapi életüktől – vélte a szakértő.
Debreczeni József szerint az egész kelet-közép-európai térségre jellemző, hogy a diktatúra rossz tapasztalatai tovább élnek a társadalmakban, ebből fakad az általános csalódottság. A szakértő szerint a „kettős lövészárokba rendeződő” harcos politikai élet miatt nem várható a közeljövőben változás. Debreczeni József szerint ugyanis ilyen körülmények között nem épül ki bizalom a politika és az emberek között, ez mindössze a mozgósításra elegendő.
Nem vár jelentős változást Kern Tamás sem. A szakértő azt sem tartja kizártnak, hogy a legvégső esetben egy esetleges „elitváltás” oldja majd meg a problémát, ahogy ez megtörtént Cseh-, vagy Lengyelországban. A szakértő szerint erre azonban a következő négy évben kevés esély van. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült,… Tovább olvasom