Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Biszku Béla tiltakozása ellenére a mozikban már vetítik a róla szóló dokumentumfilmet

Biszku Béla egykori kommunista politikus továbbra sem járul hozzá a róla készült dokumentumfilm bemutatásához, noha az alkotást csütörtök délelőtt óta már vetítik, a többi között az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezők szerint a korábbi belügyminiszter közszereplőként nyilatkozott nekik, és álláspontjukat készek bíróság előtt megvédeni.

Biszku Béla, az 1956 utáni véres megtorlások egyik irányítója szerdán közölte, hogy a Bűn és büntetlenség című film olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeken ő nem közszereplőként jelenik meg. Hangsúlyozza, hogy az alkotást neki nem mutatták meg, nyilvános levetítéséhez nem járult és továbbra sem járul hozzá.
A politikus rögzíti, hogy a polgári törvénykönyv személyiségi jogokra vonatkozó rendelkezései alapján családtagjai nem engedélyezhették a film bemutatását, csak ő tehette volna meg, ugyanis képmás és hangfelvétel közreadásához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett hozzájárulása szükséges.
Előzőleg az Uránia Nemzeti Filmszínház azért állt el a film június 16-ra, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének évfordulójára tervezett díszbemutatójától, mert közlésük szerint a Biszku család perrel fenyegetett arra az esetre, ha a mozi hozzájárulásuk nélkül vetíti le az alkotást.
Ezután azonban Biszku Béla lányai a bemutatónak végül otthont adó a budapesti Menta Teraszon megtekintették a dokumentumfilmet, majd a műsorra tűzését kérték az Urániától. Arról is tájékoztatták a készítőket, hogy szeretnék, ha édesapjuk politikai szerepét független bizottság tisztázná.
Biszku Éva, a politikus lánya csütörtökön az MTI-nek azt mondta: az ügyben a továbbiakban nem kíván nyilatkozni, nem szeretné "ezt a hibát még egyszer elkövetni".
Bakos Edit, az Uránia vezetője az MTI-nek elmondta: azután döntött a Bűn és büntetlenség műsorra tűzéséről, hogy beszélt Biszku Évával, s ő a film bemutatását kérte. A mozi heti műsortervét hétfőnként véglegesítik, így biztos, hogy jövő csütörtökig a dokumentumfilm műsoron marad - közölte.
Az Uránia a jövő héten az alkotók kérése alapján határoz arról, hogy programján tartja-e a dokumentumfilmet - jelentette ki Bakos Edit. Ezt azzal magyarázta, hogy az elmaradt díszbemutató óta a Bűn és büntetlenséget már több helyszínen levetítették, és jelenleg is több vidéki filmszínházban van műsoron, azaz az Uránia nem kizárólagos helyszín, így az alkotók szándékán múlik, hogy a nagyközönség láthatja-e a filmet.
A Biszku Béláról szóló dokumentumfilm így valószínűleg műsoron marad, mivel Novák Tamás, a film rendezője az MTI-nek azt mondta: a politikus nemcsak az 1956 utáni megtorlásokkor volt közszereplő, hanem akkor is, amikor a lakásában kamerák és mikrofon előtt nyilatkozott, illetve beleegyezett abba, hogy a beszélgetésekből film készül.
Novák Tamás elmondta: vállalják a vetítés kockázatát, és filmjüket készek bíróság előtt is megvédeni.
Ugyanakkor hozzátette, hogy kíváncsiak Biszku Béla véleményére is, de a politikus még nem látta az alkotást.
A Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet a Mandiner két újságírója, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina készítette. A filmet csütörtöktől Szentendrén és a szolnoki TISZApART moziban is vetítik.
A dokumentumfilmben Biszku Béla - aki az elmúlt húsz évben nem adott interjút - elmondja: a mai napig ellenforradalomnak tekinti az 1956 októberi eseményeket, és nem érez megbánást vagy lelkiismeret-furdalást a halálos ítéletek miatt.
Szavai szerint az ítéleteket nem ő, hanem a bíróságok hozták. Tagadja továbbá, hogy a büntetőeljárásokba belügyminiszterként beavatkozott. Nagy Imréről azt mondja, "megérdemelte a sorsát".
A Bűn és büntetlenségről alkotói eredetileg azzal keresték meg Biszku Bélát, hogy szülőfalujáról, Márokpapiról kérdeznék, s csak a negyedik, utolsó találkozásukkor fedték fel, hogy újságírók, és valójában az 1956 utáni megtorlások legmagasabb rangú, még élő irányítójáról készítenek filmet.
Novák Tamás elmondta, hogy a politikus ezután először hozzájárult a dokumentumfilm elkészültéhez, majd telefonon értesítette az általa csirkefogóknak nevezett alkotókat, hogy visszavonja hozzájárulását. Ők azonban nem álltak el a film bemutatásától.

Olvasóink írták

 • 12. Csetneky 2010. június 26. 09:16
  „Ezt a filmet érdemes lenne minden iskolásnak megtekinteni, akkor talán nehezebben hinnék el az Mszp hazugságait a választási kampányok során.”
 • 11. SC 2010. június 25. 16:31
  „Látom meir,mindig megtalálsz engem:-)
  A PC problémádon szívesen segítek,ha gondolod.Adok egy privát email címet,megírod a lakhelyed és én küldök neked egyet,aztán már ékezetekkel zrikálhatjuk egymást tovább,mert ugye nem gondolod,hogy ezek véres játszmák... :-)”
 • 10. meir 2010. június 25. 16:02
  „9-es!!
  -no es ki tehet rola nalatok??? miert nem hoztatok letre egy kommonista vadasz irodat??
  pl,; a "Magyarok Nyulai" helyett!!-ertelmesebb,es nagyon-nagyon sokak altal tamogatott lehetett volna!!!
  -(-es most ne gyere itt nekem a helyes irasi maniaddal,mert itt Izraelben olyan PC-t nem kapni,amin Magyar ekezetes betuk is vannak!! nekem speciel egy,; HP-compaq nc6000 PC-m van!)-
  6-os!!
  Zentai-t szivunk szerint nem oda hanem ide hozzank Izrael-be hozatnank!! de persze addig meg.........!!
  ki tudhatja hogy a hires Cesarea Kommando milyen erdemennyel jar;-mint az tudott az Eichmann ugyeben!!”
 • 9. SC 2010. június 25. 12:46
  „És igen,hatalmas szégyene a mindenkori politikai elitnek,akik megtehették volna,hogy elszámoltatják az ilyen bűnözőket,de nem tették meg.Az 56-os vérengzések,megtorlások elrendelői,végrehajtói emberiség elleni bűntetteket követtek el/szerintem/amik SOHA nem évülnek el!!!”
 • 8. SC 2010. június 25. 12:42
  „Nem akarásnak nyögés a vége.
  Nem kötekedésből,csak így helyes.”
 • 7. janika 2010. június 25. 10:53
  „"Nem akarásnak nyögés a helye"! Még, hogy nincsenek becsületes politikusok? Ezt akartad sugallni "maradando"?”
 • 6. mindigatutit 2010. június 25. 08:34
  „az a "vicc",hogy a zentait ausztráliából akarják hazacibálni 1 zsidó gyerek megöléséért,ez meg itt van az orrunk előtt,dőzsől a rózsadombom .szégyen”
 • 5. maradando 2010. június 25. 01:52
  „3.janika.
  Elfogyott a tintapatronod ,vagy a jelenlegi ellenzéki padsorok között nem találtál MSZMP-tagokat. Persze,hogy mindenki MSZMP tag volt ! Csak az élhetetlen ,alúlméretezett aggyal rendelkezők akik még egy kisdobos nyakkendőt sem tudtak megkötni azok nem akartak tagok lenni ! Meg egyébként is a rablókból lesznek a legjobb pandurok.Igy szól a fáma is. Te ezt nem tudtad ? :-)))
  Ez nem Amerika,hogy sok tisztalelkű "dakota" vezetőt le lehessen akasztani a bőlények szarváról ! :D”
 • 4. meir 2010. június 24. 20:11
  „2-es!!
  egyszeru,; mert azok nem nacik!!
  de!! ha mar itt tartunk, hol maradt a beigert szamonkeres 89-ota nalatok?? arrol csak ti tehettek hogy maig hagytatok annyiban!!
  miert nincsen nalatok is egy olyan iroda mint a Wiesenthal kozpont?? mi az oka hogy nincsen??
  ja!! hogy az sokba kerul? arra varnatok netan-(mint mar annyiszor!!)-hogy valaki mas-(ugye nem a zsidok??)-kika
  parjak nektek a gesztenyet!!?!?
  tessek eletre hivni egy kommonista vadsz irodat,es vadaszgatni rajuk!! ki tart vissza??”
 • 3. janika 2010. június 24. 17:11
  „Hisz már vadásznak! Csak még sok a komcsi a hatalomban! LFideszkomcsik:
  Stumpf István :MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
  Járai Zsigmond : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
  Matolcsy György : MSZMP tag, III/II együttműködő,
  Martonyi János : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
  Chikán Attila : MSZMP tag,
  Pintér Sándor : MSZMP titkár,
  Boross Péter : MSZMP tag,
  Ligetvári Ferenc: MSZMP tag,
  Boros Imre MSZMP-titkár, III/II együttműködő D-008
  Pozsgay Imre MSZMP KB tag,
  Szűrös Mátyás MSZMP KB tag,
  Csintalan Sándor MSZMP és MSZP tag, jelenleg a Fidesz és a HÍR TV ideológiai támasza,
  Schmitt Pál : MOB tag, jelenleg MOB elnök, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg a Fidesz alelnöke,
  Kerényi Imre : MSZMP alapszervezeti titkár,
  Balogh Gyula : MSZMP tag,
  Szita Károly : III/III együttműködő,
  Mikola István - Hazafias Népfront,
  Fónagy János : MSZMP tag,
  Vonza András : MSZMP tag,
  Szabadi Béla : MSZMP tag, munkásőr,
  Varga Mihály : KISZ titkár,
  Deutsch Tamás : KISZ titkár,
  Orbán Viktor : KISZ titkár, papa párttitkár
  Kövér László : KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa.
  Schmitt Pál: 1981 és 1990 között a Magyar Népköztársaság sportért felelős helyettes államtitkára
  43. Jandex 2010.06.24. 07:48 /kisalföld.hu./
  ehet, hogy ide illik ez az idézet is.”
 • 2. Ghomby 2010. június 24. 16:50
  „Nácivadászok vannak tömkelegével. Ezekre miért nem vadászik egyik sem?????”
 • 1. háté 2010. június 24. 16:09
  „Az ilyent, háromszori <moderálva> kell ítélni.

  Hányan "tengetik" így magukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy feladatra két szerződést kötött a BKV

Egy feladatra két céggel is szerződést kötött a BKV, az Eketaliga Bt.-nek és az Orlai és társa… Tovább olvasom