Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Bírság és eltiltás a MÁV szén- és fabeszerzésén

A MÁV Zrt. által szén- és fabeszerzésre kiírt közbeszerzésen az egyik ajánlattevő hamis referencia igazolást adott.

Ezért ezt az ajánlattevőt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 2 évre kizárta a közbeszerzési eljárásokból, az ajánlatkérőt indokolatlan elektronikus árlejtés lefolytatása miatt egymillió forintra bírságolta - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A MÁV Zrt. 2010 augusztusában indított közbeszerzést több mint 5 ezer tonna tüzelőanyag szállítására, amely nagyobb részt fekete- és barnaszénre, kisebb részt aprított fára szólt, nyolc részben. A három ajánlattevő közül a Transped Kft. 7 részre adott ajánlatot mintegy félmilliárd forint értékben, a Carbonex Kft. három részre mintegy 450 millió, míg a Gránit Plusz Kft. egy részre 21 millió forint értékben tett ajánlatot.

Az ajánlattételi felhívásban szerepeltek a szükséges referenciák is, a Transped Kft. által beadottakat - a többivel együtt - az ajánlatkérő elfogadta, majd annál a három részajánlatnál, ahol két ajánlattevő volt, elektronikus árlejtést alkalmazott. A végeredmény szerint 6 részben a Transped Kft., 1-1 részben pedig a másik két ajánlattevő lett a nyertes. A Carbonex Kft. által kezdeményezett jogorvoslat során kiderült, hogy a Transped Kft. referencia igazolása hamis volt.

Amennyiben ezt az ajánlatkérő MÁV Zrt. felismerte volna, akkor nem folytathatott volna elektronikus árlejtést, mivel egy érvényes ajánlat esetén ezt jogszabály tiltja. Ezért a KDB a Transped Kft.-t 2 évre kizárta a közbeszerzési eljárásokban való részvételből, a MÁV Zrt.-t pedig 1 millió forintra bírságolta. A KDB megsemmisítette az ajánlatkérőnek az elektronikus árlejtésre szóló felhívását, és az azt követően hozott - így az eljárást lezáró - döntését is.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. december 31. 13:12
    „Csak úgy mutyizgatnak a milliókkal! A tüzelő anyag telepeken meg 4-5 ezer/mázsa forintos külföldi szenet lehet venni. z illetékesek pedig röhögnek a markukba, hisz a magyar szénbányákat ezért záratták be! A magyar vezérkar meg jó magasról le sz...a a megfagyásra ítélt embereket e miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét szmogriadó van Miskolcon

Romlott a levegő minősége Miskolc fölött, ezért pénteken a város polgármestere elrendelte a… Tovább olvasom