Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Bíróság elé állítják a román ex-miniszterelnököt

Maffia-típusú érdekérvényesítésért állítják bíróság elé Bukarestben Adrian Nastase szociáldemokrata politikust, aki 1990-1992 között külügyminiszter, 1992-1996, illetve 2005-2006 között a képviselőház elnöke, 2000 és 2004 között Románia miniszterelnöke volt.
Nastasét az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azzal vádolja, hogy 2000-ben megvesztegette Ioan Melinescut, a romániai pénzmosás felszámolásával foglalkozó kormányhivatal vezetőjét, aki kinevezéséért cserében megsemmisítette, illetve "ajándékba adta" a volt kormányfőnek azt a dossziét, amelyet a Creditanstalt Bank felesége, Dana Nastase nevére állított ki.

A bank azért fordult a hivatalhoz, mert Nastase feleségének folyószámlájára 400 ezer eurót fizettek be készpénzben. Később a nastase család a befizetést azzal magyarázta, hogy Dana Nastase nagynénje, az akkor már 90 éven felüli Tamara Ceasov ennyi pénzért adta el családi ékszereit, néhány régi könyvet és értékes festményt a kormányfő barátjának, Alexandru Bittner üzletembernek.

A volt miniszterelnök szerint a vádak tarthatatlanok, azok mögött világos politikai szándékok húzódnak meg.

A DNA azonban tanúval bizonyítja állításait. Igaz, tanúja Genica Boerica krajovai üzletember, akit korábban pénzmosásért és más gazdasági bűncselekményekért nyolc éves börtönbüntetésre ítéltek. Szabadon bocsátásáért cserében Boerica elmondta: maga vitte el barátját, Ioan Melinescut, a Dana Nastase iratcsomójával a kezében, a kormányfőhöz közel álló Ristea Priboi szocdem politikushoz. A DNA szerint Boericát hazugságvizsgálóval is kikérdezték, és bebizonyosodott, hogy "nagyjából igazat mond".

A vád értelmében, miután Nastase 2000 őszén a miniszterelnöki székbe került, a dosszié átadásáért már az első kormányülésen a pénzmosás-ellenes hivatal élére nevezte ki Melinescut. Akinek aztán volt gondja rá, hogy a hivatalból az iratcsomó nyomait is eltüntesse.

A DNA azonban mégis rábukkant az akták nyomára, s a hivatalban tanúkat is talált, akik az iratcsomóra pontosan emlékeztek.

Ennek köszönhetően, a június 25-én kezdődő perben Nastasénak a bíróság előtt kell majd magyarázatot adnia több ügyről, köztük Tamara nénikéjének mintegy egymillió eurós vagyonáról is.

Időközben az is kiderült, nem csupán Tamara néni vált 90 éves korában hirtelen jól informált ingatlan-spekulánssá, hogy abból aztán mesés vagyont kovácsoljon. Adrian Nastase anyai nagynénjétől, Elena Ciolantól és anyósa nagynénjétől, Aurelia Zachirtól is roppant nagy értékű ingatlanokat örökölt. Mindezeknek köszönhetően az ex-miniszterelnök vagyona mára több millió euróra rúg. Bevallása alapján Nastase vagyona 15 459 300 eurót tesz ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom