Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Bírói bakik a vb-n

A BBC Sport, igazodva a nemzetközi labdarúgóélet trendjéhez, összeállította azoknak a rossz játékvezetői ítéleteknek a listáját, amelyek döntően befolyásolták egy-egy találkozó végkimenetelét.
(illusztráció)
Rengeteg kritika érte az idei labdarúgó-világbajnokság játékvezetőit, ám a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tisztségviselői nem érzik úgy, hogy akkora gondok lennének, mint amekkora a visszhang. "Egy-két nagyobb hiba miatt nőtt meg az elégedetlenség, de be kell látni, a bírók is emberek, és a hibákat soha sem lehet maradéktalanul kiküszöbölni" - nyilatkozta Keith Cooper, a FIFA szóvivője.

A BBC, cáfolandó az állításokat, összegyűjtötte a világbajnokság legkirívóbb eseteit, amelyek túllépték a Cooper által említett egy-két esetet. A legnagyobb felháborodást az olaszok és a spanyolok kiesése jelentette, mindkét együttes az egyik társrendező, Korea ellenében búcsúzott. Az itáliaiak azzal vádolják a játékvezetőket, hogy három mérkőzésen öt szabályos góljukat nem adták meg, ráadásul jogtalanul kiállították Tottit a nyolcaddöntő hosszabbításában. A spanyolok hivatalosan is kifejezték tiltakozásukat, a negyeddöntőben "elcsalt" két gólt miatt. A Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke már lemondott a FIFA játékvezetői bizottságában betöltött szerepéről. A hivatalos tiltakozásról Cooper csak annyit jegyzett meg: "Az esetek 99 százalékában felmerül az összeesküvés-elmélet teóriája, de bizonyítani nem lehet, mindez alaptalan vádaskodás. A spanyol esetek ebbe a 99 százalékba tartoznak!"
"Sokan úgy vélik, a FIFA utasította a játékvezetőket, hogy kedvezzenek a két házigazdának. Ha ez így is lenne, akkor hadd tegyek fel én is egy kérdést: miért esett ki Japán?" - kérdezte felháborodottan a skót Hugh Dallas játékvezető.

Bakiparádé (a BBC összeállítása alapján):

Olaszország - Horvátország 1-2
játékvezető: Graham Poll (angol)

- Vieri még 0-0-s állásnál fejelt Pletikosa kapujába, ám Poll, a partjelző intése alapján, les miatt érvénytelenítette a találatot. A visszajátszások alapján tévesen.
- Olaszország egyenlítést érő gólja is érdekes körülmények között esett: Materazzi szabadrúgását Vieri továbbfejelte, a kiugró Inzaghi azonban hiába lőtt a kapuba, a játékvezető nem adta meg a gólt. Filippo állítólag húzta az ellenfél mezét.

Szenegál - Uruguay 3-3
játékvezető: Jan Wegereef (holland)

Miután a továbbjutás szempontjából Szenegál számára fontos volt a győzelem, már a 19. percben kiharcolt egy büntetőt. De milyet! El Hadji Diouf látványos műesését nemcsak Uruguay szenvedte meg, de a vétlen Carini kapus is, aki sárga lapot kapott. Fadiga pedig nem kegyelmezett...

Mexikó - Egyesült Államok 0-2
játékvezető: Vitor Melo Pereira (portugál)

Javier Aguierre mexikói szövetségi kapitány a találkozó után úgy vélte, a portugál bíró elvette a győzelem és a továbbjutás lehetőségét csapatától, amikor 1-0-s amerikai vezetésnél, tiszta kezezésért nem ítélt büntetőt csapata javára. Az 55. percben Blanco jobb oldali szögletét az ötösön felugró O'Brian ugyanis kézzel kiütötte, de hiába reklamáltak a mexikóiak Pereira nem ítélt büntetőt.

Korea - Olaszország 2-1
játékvezető: Byron Moreno (ecuadori)

- Totti kiállítása sokáig vitatéma lesz még futballberkekben. A hosszabbítás 13. percében Szong Csong Gug buktatta Francesco Tottit a büntetőterületen belül, a csatár tizenegyes helyett sárga lapot kapott színészkedésért, s mivel már volt neki egy, az ecuadori bíró kiállította a római támadót.
- 111. perc: Tommasi hiába szerzett aranygólt, a partjelző rossz lengetése a továbbjutást vette el az olaszoktól.

Brazília - Belgium 2-0
játékvezető: Peter Prendergast (jamaicai)

Hiába juttatta volna vezetéshez Belgiumot Wilmots, a jamaicai bíró nem adta meg a gólt. Pedig Verheyen beívelését követően Wilmots teljesen szabályos gólt fejelt.

Németország - Egyesült Államok 1-0
játékvezető: Hugh Dallas (skót)

Az angol összeállítás egy büntetőt reklamál Dallas játékvezetően, miután 1-0-s állásnál Berhalter kísérlete a gólvonalon álló Frings kezéről pattant ki. Hogy szándékos volt vagy sem, ki tudja?

Spanyolország - Korea 0-0 (büntetőkkel 3-5)
játékvezető Gamal Gandur (egyiptomi)

A legnagyobb vitákat kiváltó összecsapáson két szabályos gólt nem adott meg az egyiptomi sporttárs, noha a koreaiak egybehangzóan állítják, mindkét esetben a gól előtt sípolt már a játékvezető, a kapus azért nem mozdult rá.
- A 49. percben Helguera és Park Dzsi Szung együttes erővel segítette a labdát a koreai kapuba, de valami ismeretlen ok miatt a bíró kifelé ítélt szabadrúgást.
- A hosszabbítás második percében Joaquin beadását Morientes fejelte a hálóba - a bíró azonban ezt a találatot is érvénytelenítette, mondván, Joaquin kivezette a labdát az alapvonalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kapaszkodik fel a dombra ?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom