Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Birkapaprikás fakanál nélkül

A bográcsban készített ételek nagymestere a Lébényben élő Szabó Szabolcs.

Az Alföldről származó fiatalembert 13 éve a szerelem vezérelte a megyénkbe, s magával hozott néhány különleges receptet is. A nomád birkapaprikás receptjével ismerteti meg olvasóinkat az egyébként egészségügyi pályán lévő, kétgyermekes családapa.

Szabó Szabolcs két fiútestvérével a Szegedtől 60 km-re fekvő Nagymágocson nőtt fel, s köztudott, az Alföldön hatalmas tradíciói vannak a szabadtéri főzésnek. Tízéves kora óta forgatja a fakanalat, a családjában minden férfit rabul ejtett a főzés szeretete. Minden héten főztek egy-két bográcsos ételt, s ha az időjárás engedte, a szombati ebéd szinte mindig az udvaron főtt, nem a konyhai gáztűzhelyen.

Még nagymágocsi lakos volt Szabolcs, amikor tízfős baráti társaságával egyhetes horgásztúrán vett részt a Körös folyó mellett, Csongrád közelében. A folyóparton letelepedett vidám társaságot meglátogatta egy bácsika, aki kérte őket – mivel jó sokan vannak és erőtől duzzadnak–, segítsenek neki összegyűjteni a szénát az állatai számára. Következő nap megint jött az öreg, hogy jó lenne, ha elmennének a házához is segíteni, de az öreg nem akarta megmondani, tulajdonképpen miről is van szó. A fiúk nem akartak csalódást okozni az öregnek, így követték. Az udvaron két disznó visított, amit le kellett vágniuk. Az öreg mondta, neki jó lesz a 80 kilós is, a 120 kilósat dolgozzák fel maguknak, hiszen egy nappal korábban jelesre vizsgázott emberségből a baráti társaság, amikor azonnal mentek vele szénát gyűjteni. Persze az ott töltött idő alatt nem fogyott el a hús, a barátok testvériesen elosztva hazavitték a maradékot".

Egy lébényi hajadonba, Zsuzsába lett Szabolcs szerelmes, ezért költözött el az ország keleti feléből, s már két gyermek tanúskodik szerelmükről. Az egyébként a győri kórházban dolgozó férfi számára hamar kiderült, hogy a birka és a kecske nem a legnépszerűbb állatok megyénkben. Viszont ő a lébényi telkén két kecskét és birkát „helyezett üzembe" biofűnyíró gyanánt néhány éve, így neki nem kellett rendszeresen bíbelődnie a gyeprövidítéssel. Ráadásul az állatok a talaj tápanyag-utánpótlását is megoldották...

Tavaly az uniós csatlakozás ünnepén halászléfőző versenyt tartottak Rajkán, s nagy büszkeséggel töltötte el Szabolcsot, hogy egy országosan közismert politikus, miután belekóstolt a főzetekbe, az ő halászlevéből evett egy hatalmas adagot.

Szabó Szabolcs végezetül kiemelte, a szabadtéri főzés lényege, hogy akácfaparázson készítsük az ételt, mert a felszálló gőz és az akácfa füstje egymással érintkezve visszacsapódik a bográcsba, és az ad az ételnek egy kellemes, pikáns ízt. Ha krumplit celofánba csomagolunk és belehelyezzük a parázsba, egyúttal a paprikás körete is elkészül.
A birkapaprikás a jelzőjét azzal érdemelte ki, hogy a nomád legeltetés során a pásztorok feltették az ételt főni a parázs fölé, amely nagyon lassan kihűlve tartotta a hőt, s mire visszatértek a legelőről, akár 6–8 óra múlva, már a kész paprikás várta őket melegen. A recept természetesen minden más húsra is érvényes, csupán az elkészülési idő módosul az adott hús állagától függően.

„Nomád" báránypaprikás

Hozzávalók: 4 kg bárányhús, 1 kg csont (lábszár), 1/2 kg vöröshagyma, 1/2 kg paprika, 1/2 kg paradicsom, 1/2 liter száraz vörösbor, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, kömény, fűszerpaprika ízlés szerint és 4 fej cseresznyepaprika.

A nomád báránypaprikást azért ajánlja Szabolcs olvasóink figyelmébe, mert a főzéssel párhuzamosan egy másik tevékenységet is tudunk végezni, miután feltettük főni, rá se kell nézni az ételre, nem kell folyamatosan kevergetni.
A bográcsba annyi zsírt teszünk, amennyit az oldala felvesz. Az edény aljára tesszük a csontot, amelynek kulcsszerep jut a főzés során, mivel az nem tud lesülni, és nem engedi a húst közvetlenül érintkezni a bogrács aljával, csak a hőt közvetíti tovább. A bogrács mozgatása és fakanál használata nélkül sem kozmál oda a hús. Legalkalmasabb erre a szerepre a lábszárcsont és a legyezőcsont.
A csontra teszünk egy réteg kockákra vágott húst, amit a fűszerekkel szórunk meg, erre jön egy réteg zöldségkeverék. (Az apróra vágott hagymát, paprikát, paradicsomot fél liter száraz vörösborban áztatjuk be a művelet előtt.) Ezután két evőkanál pirospaprikát szórunk rá. A csont kivételével addig tesszük egymásra a rétegeket, amíg az alapanyagok el nem fogynak.
Az étel tetejére egészben 4 fej erős cseresznyepaprikát helyezünk. Ez azért fontos, mert így csak a birkapaprikás felső része lesz férfias a bográcsban, az alja nem. Miután az étel erős részét lefölözzük, az alját a gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. Az étel elkészültével a négy cseresznyepaprikát összenyomhatjuk fél liter szaftban, s akik az igazán erőset szeretik, hozzákeverhetnek belőle a saját tányérjukba. A nomád báránypaprikás elkészülte minimum három órát vesz igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önként vagy kényszerítve

A szegedi egyetemista lány rezsijét fedezi azzal, hogy testét áruba bocsátja. A legtöbb prostituált… Tovább olvasom