Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bírálta az EP Románia uniós felkészültségét

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága november 23-án, szerdán Brüsszelben elfogadta a Románia csatlakozási felkészültségéről szóló Moscovici-jelentést, amely keményen bírálja, és azonnali cselekvésre szólítja fel Romániát, ha az 2007. január 1-én csatlakozni akar az Európai Unióhoz.
Az Európai Parlament továbbra is szigorú monitoring alatt tartja Romániát, és adott esetben támogatni fogja a védzáradék alkalmazását is - nyilatkozta Tabajdi Csaba az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, a Külügyi bizottság tagja.

A magyar képviselő elmondta, hogy a jelentésben a Külügyi Bizottság Tabajdi Csaba, Szent-Iványi István, Gál Kinga, Harangozó Gábor, Toomas Hendrik Ilves, Michel Ebner és mások módosító indítványainak köszönhetően kifejezi aggodalmát a kisebbségi törvény elfogadásának késlekedése miatt, valamint a választójogi törvény kisebbségekre nézve diszkriminatív volta miatt, és felszólítja Romániát, hogy tartsa be koppenhágai politikai kritériumokat. A jelentés megerősíti, hogy további lépések szükségesek a romániai magyar közösség védelme érdekében a szubszidiaritás és az önkormányzatiság (lényegében az autonómia) elveivel összhangban.

- A módosításokkal azt is sikerült elérni, hogy a jelentés az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásának felgyorsítását is követelje. A jelentés továbbá felszólítja Romániát, hogy biztosítson megfelelő finanszírozást a romániai magyar kisebbségi felsőoktatás számára - jelentette ki Tabajdi Csaba a dokumentum kapcsán.

A magyar szocialista képviselő felhívta arra a figyelmet, hogy a kemény hangú jelentés a magyar EP képviselők összefogásának és kiváló együttműködésének, valamint a Finnugor Fórum és a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup lobbyerejének köszönhető. Külön kiemelte, bízik benne, hogy a figyelmeztetés még idejében érkezik Románia számára, és a román parlament – a kormány ígéretének megfelelően - mihamarabb elfogadja a kisebbségi törvényt.

Tabajdi hangsúlyozta, hogy amennyiben Románia felvétele késne, abban számos más tényező is szerepet játszik, nemcsak a kisebbségi ügy. Ezért elfogadhatatlan az az érvelés, amely bármilyen engedményt kíván tenni a kisebbségi jogok teljesítésében. Ha Románia időben tag akar lenni, akkor maradéktalanul teljesítenie kell az EP jelentésében most megfogalmazottakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyon sok betegség a gerincből indul ki

Orvosok is küldenek beteget kezelésre Cserné Sziráki Gréta manuálterapeutához, azaz – régi… Tovább olvasom