Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Biometrikus vízumot vezetne be az Európai Unió

Új, biztonságos vízumrendszer bevezetéséről határozott az Európai Bizottság. A szabályozás az unión kívüli államokból érkezőkre terjed majd ki, és az adatvédelmi testületek bírálatai ellenére már jövőre alkalmazzák.
A ujjlenyomatra vonatkozó részleteket is tartalmaz majd a biometrikus chippel ellátott újfajta vízum, amelyet a rövid ideig tartó utazások esetén alkalmaznának, mi több, idővel arcképpel is gazdagítanák az adattárat. Az intézkedés erősíti a belső biztonságot és egyszerűsíti a polgárok mozgását az EU területén, áll az Európai Bizottság által kibocsátott állásfoglalásban. Az új vízumrendszer segíti majd az illegális bevéndorlók azonosítását és kitoloncolását, a tagállamok belső biztonságát veszélyeztető fenyegetések megelőzését.

Megelőzve az adatbiztonság elkötelezett védelmezőinek bírálatát, a Bizottság ismertette, hogy a javaslat szerint a biometrikus vízum intézményével együtt megteremtik a kérelmezők ujjlenyomatának begyűjtéséhez szükséges jogi alapot. Az ügyről a továbbiakban az Európai Parlament és az EU-tagországok kormányai tárgyalnak.

A Bizottság tervei lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az unión kívüli országokban közös konzulátusi irodákat működtessenek a vízumkérelmek kezelésére. Franco Frattini igazságügyi biztos szerint ezek a közös irodák hatékonyabbá tennék a vízumeljárást, ugyanakkor csökkentenék a vízum kibocsátásához szükséges időtartamot. Egy-egy ilyen központban két vagy több tagállam is társulhatna. Az újfajta vízum várhatóan jövő évtől kerülne forgalomba.

Üdvözölte a javaslatot Piet Hein Donner holland igazságügy-miniszter, aki úgy véli, a vízumkérelmek egyeztetett elbírálása jelentős előnyökkel jár: „Ily módon a kérelmezők egyforma elbírálásban részesülnek, megelőzhető a kirívó különbség, és csökkenthetők a költségek is."

A Bizottság hasonlóan fogalmazott: „A Közös Kérelmezési Központok ötlete abból a felismerésből született, hogy ily módon a tagállamok nem lesznek kénytelenek önállóan beszerezni az újfajta vízum kibocsátásához szükséges felszereléseket és gépeket."

A független Európai Adatvédelmi Felügyelő (EDPS) nemrégiben bírálta az EU-t amiatt, hogy elhamarkodottan fogadta el a biometrikus azonosítók - így az ujjlenyomatok, írisz- és arc-leolvasás - alkalmazását útlevelekben és vízumokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz szanyi gól

Tovább olvasom