Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Bill Gates úgy döntött, visszavonul

Bill Gates, a Microsoft alapító elnöke és vezető szoftvermérnöke a hónap közepén bejelentette: két év múlva kiszáll cége napi ügyeinek intézéséből. Ezzel egy korszak zárul le a Microsoft és a számítástechnika nagy történelemkönyvében. Az 50 éves cégvezetőt lehet szeretni és utálni, ám az érdemeit elvitatni nem lehet, hiszen egy kis vállalkozásból a világ egyik legnagyobb cégét teremtette meg.
Bill Gates és felesége. Fotó: MTI
Bill Gates 2008 nyarától már nem kíván részt venni a vállalat mindennapi munkájában, és bár igazgatótanácsi elnöki posztját megtartja, idejének nagy részében a feleségével közösen létrehozott karitatív alapítványnál fog dolgozni.

Gates visszavonulása nem kevesebbet jelent, mint egy korszak végét, hiszen közreműködésével a Microsoft a világ egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát, amely mára a föld több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak a száma pedig meghaladja az 57 ezret – írja a FigyelőNet.

Indulás az alapoktól

William H. Gates 1955-ben egy ügyvéd és egy tanárnő egyetlen fiaként látta meg a napvilágot. A számítástechnikában való tehetsége már korán, 13 éves korában megmutatkozott, amikor programozni kezdett. Hamar sikerült elsajátítania a BASIC programnyelvet, így rövidesen már egy szoftvercég programjaiban kereste a hibákat. 1973-ban az ifjú Gates a Harvard Egyetem hallgatója lett, ahol Steve Ballmerrel, a Microsoft későbbi elnök-vezérigazgatójával osztozott egy kollégiumi szobán.

Egyetemi évei alatt tovább tökéletesítette BASIC-ismereteit, amelynek köszönhetően iskolai barátjával, Paul Allennel megírta az Altair 8800 típusú otthoni számítógépekre szánt programozási nyelvet. Programjuk nagy sikernek bizonyult, így 1975-ben megalapították a Microsoftot. Kezdetben még csak kisgépekre árultak értelmezőket és fordítókat, ám ezek után következett a nagy áttörés.

A siker állomásai

Történt ugyanis, hogy az IBM egy operációs rendszert keresett az újonnan megindítandó PC nevű gépcsaládjához. A tét nem volt kicsi, hiszen az IBM új terméke forradalmat indított el a számítástechnikában, s azon vállalat, amely az operációs rendszert szállíthatta hozzá, szintén hatalmas sikerre volt ítélve. Kezdetben azonban ez nem a Microsoft volt, ám a másik vállalat nem volt képes az IBM-mel megegyezni, s ekkor jött Bill Gates. Megegyezett a számítógépgyártóval, majd 50 ezer dollárért gyorsan megvette egy Tim Patterson nevű programozó QDOS nevű operációs rendszerét, amelyet kijavított, átdolgozott, és így már kész is volt az MS-DOS első változata.

Innentől pedig minden ment a maga útján. A DOS fejlődött, az IBM nyílt architektúrája pedig terjedt. Megjelent a Windows első verziója, amely sok fejlődés után 1995-ben felváltotta a korábban oly sikeres DOS operációs rendszert. Bill Gates pedig szépen lassan egyre feljebb tornázta magát a világ leggazdagabb embereinek listáján. A Microsoft is folyamatosan fejlődött, s egyre több szoftvert vett fel palettájára.
A sikerhez vezető út nem volt sima: sok perrel és kártérítéssel volt kikövezve. Sokszor vádolták a Microsoftot, hogy néhány termékével monopolhelyzetbe hozta magát egyes szoftverek piacán, s habár ezek sokszor igaznak bizonyultak, mégsem rendítették meg a céget.

A világ leggazdagabb embere

Bill Gates ma már a világ leggazdagabb embere. Vagyonát 50 milliárd dollárra becsülik, amelynek 95 százalékát azonban – saját bevallása szerint – szeretné jótékony célokra költeni. S ezen okból gondolja talán úgy, hogy minél több időt kell eltöltenie a feleségével alapított Bill and Melinda Gates Alapítványnál. A szervezet eddig 7,5 milliárd dollárt adományozott. Célja az AIDS, a malária, a tuberkulózis és a szegénység elleni küzdelem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alan Shearer: Rooney húzzon be egyet Cristiano Ronaldónak

Alan Shearer arra biztatta Rooneyt, hogy a Mancgester United felkészülésének kezdetén az legyen az… Tovább olvasom