Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Bikini: előjáték a tűzijátékhoz

Közel két évtizede, egy zuglói "dühöngőben" együtt kergette a labdát az akkor épp nem működő Beatrice frontembere, Nagy Feró, s a Miniben ismertté vált basszusgitáros, Németh Alajos. Miután kifocizták magukat, a zenére terelődött a szó. Kiderült, hogy hasonlóan gondolkodnak a világról és a muzsikáról, ezért törvényszerű volt, hogy együtt kezdjenek valamibe. Így jött létre a Bikini együttes.

Az első formáció két albumot készített. Sajátos stílusban, újszerű zenével, egyéni látásmódú szövegekkel. A dalok sokaknak ma is fontosak - nem véletlen, hogy a két anyag nemrégiben CD-n jelent meg, valamint / ha a zeneszerző nélkül is, de / időnként színpadra lép az úgynevezett Ős - Bikini. Nagy Feró kiválása után, 1985-ben D. Nagy Lajos lett az énekes. A Rolls Frakcióból érkezett, s amíg a régi Bikini inkább a Beatrice örökét vállalta fel / a koncerteken mindig hallható volt néhány Rice-nóta ), az új formáció a Frakció emlékét ápolta. Jó néhány feldolgozással, az Adj helyet - től a Katicán át az Izzik a tavaszi délutánig. Az időnként változó tagságú zenekar (a részletek a lemezeket bemutató oldalakon olvashatók) persze túlnyomórészt saját szerzeményeit vitte sikerre. Méghozzá nem is akármilyenre: a Mondd el című album több, mint
háromszázezer példányban fogyott el! A Bikini évről-évre készítette lemezeit, járta az országot, több ízben külföldre is eljutott. A zenészek legnagyobb élményüknek azt az erdélyi turnét tartják, melyre közvetlenül a romániai forradalom után került sor.
A magyarországi politikai változások a Bikini pályájára is kihatottak. Amikor bárki bármit kimondhatott, már nem volt miért bújtatva közölni gondolatokat a dalszövegekben. Ráadásul a zenélés körülményei napról-napra rosszabbodtak. Megjelent a kazettahamisítás, a művelődési házak élő koncertjeit a diszkók hakniműsorai sorvasztották el és így tovább. Mindennek eredményeképp tízévnyi zenélés után, 1992. november 21.-én a Budapest Sportcsarnok színpadon búcsúzott el közönségétől a Bikini.
Öt év szünet következett. 1992 és 1997 között nem létezett a Bikini. Jobban mondva nem működött - a dalok ugyanis ez idő alatt is éltek. Nem volt olyan nap, hogy tévéből vagy rádióból ne csendüljön fel egy-egy régi sláger. Időközben kiderült az is, hogy a visszavonulás nem jelent megoldást. Sőt: a Bikininek igenis vállalnia kell a folyamatos jelenlétet, még akkor is, ha a körülmények ma sem kedveznek az élő zenélésnek. Mert amit a zenekar egykor felvállalt, azt tovább kell vinnie. Ma éppúgy szükség van arra, hogy a Bikini felemelje a szavát valamiért vagy valami ellen, mint tíz vagy tizenöt éve. 1997-ben új albummal és nagyszabású BS - koncerttel tért vissza az együttes. S azóta is működik. Ahogy azt a zenészektől megszokhattuk, sok-sok koncerttel, valamint olyan új lemezekkel és dalokkal, melyek nyugodtan a régiek mellé állíthatóak.

A Bikini együttes idén ünnepli fennállásának 20. évét. Erre az eseményre vadonatúj albumot készítettek, Álomból ébredve címmel. Ez a lemez talán a legérettebb alkotás 20 éves pályafutásuk során. A tíz dalt tartalmazó CD az Adj helyet magad mellett, és a Közeli helyeken sikereire emlékeztet. Az együttes újra megtalálta azt a hangját, amely valamikor a legnépszerűbb hazai rock- formációk egyikévé tette.

Vissza a Győri Nyár programjaihoz >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékmustra

Gáztűzhelyeket, különféle elektromos berendezéseket és gyermekjátékok bizonyos fajtáit ellenőrizte… Tovább olvasom