Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Big Brother: a fél ország kukkol

A hazai kereskedelmi csatornák egy időben tűzték műsorra a Nagy Testvér valóságshow-változatait. A médiaszakember szerint ennek a taktikának csak egy nyertese lehet.
Pongó: egyre furcsább

A pszichiáter arra figyelmeztet: az intimitás torz feltárulkozássá válik. Horvát János médiaszakértő szerint a kukkolás vágya és élménye a siker titka.

Nem véletlen, hogy ma már nemcsak a reality show-knál, hanem a hír- és magazinműsoroknál is alkalmazzák a többkamerás rendszert, amely a háttérbe is betekintést enged.

Tíz–tizenöt évvel ezelőtt ez újdonságnak számított. Ez az oka annak is, hogy a hazai Nagy Testvér-változatok – bár sikert jósolnak a nézettségi indexek – nem forgatják fel alapjaiban a médiát, mint azokban országokban, ahol elsőként vágtak neki az úttörő vállalkozásnak. A magyar csatornák hat év lemaradással tűzték műsorra a hasonló licenceket, ezért szokatlan, hogy egyikük (a TV 2) az imázsváltását is erre építette. Hasonlót Horvát János nem látott eddig.

Csak egy nyerhet


Az a tény, hogy a hazai kereskedelmi csatornák egy időben bombázzák a nézőket ugyanazzal a műsorral, azt mutatja: a versenykerülő szemlélet helyett az ütköző került előtérbe. Példát könnyű találni; egy időben adják a híradókat, a reality show-kat... Ebből a versengésből – állítja Horvát János – csak egy adó jöhet ki győztesen, a többi veszít. Azt is hozzátette: nem feltétlenül az nyer, aki elsőként indítja el a műsort. Abban egységesek a kereskedelmi csatornák, hogy az idősebb korosztállyal egyikük sem foglalkozik, a Nagy Testvért nem a nyugdíjas korosztálynak szánják. „A szegény adóknak az értékesítés az első, a hazai kereskedelmi csatornák pedig annak számítanak."

Torz feltárulkozás

Dr. Varga GáborDr. Varga Gábor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház III-as számú pszichiátriájának osztályvezető főorvosa a Nagy Testvér különböző változatait (Big Brother, ValóVilág, Farm) együtt elemezte. Elmondta: a műsorokban részt vevő tizenkét ember valódi csoportot hoz létre, mindenki megtalálja a szerepét, s kialakulnak azok a törésvonalak is, amelyek mentén a konfliktusok képződnek. Az alapvető probléma, hogy ami itt történik, az a média által megszűrve, más közegben megjelenve kerül ki a külvilágba, így az intimitás torz feltárulkozássá válik. A nézők – csak ezt látva –, diagnosztizálják a szereplők viselkedését: SMS-en szavazhatnak például arról, hogy Pongó viselkedése beteges-e vagy sem.

Azt persze nem tudhatják, hogy a szereplők feltárulkozási vágyát az a tudat fokozza: figyelik őket. Több mint hiba, hogy a résztvevőkben nem tudatosítják eléggé, ezt a szerepet – amelyet már-már valódinak hisznek – abba kell hagyniuk.

Mi lesz utána?

A szakorvos ezért teszi fel a kérdés: mi lesz utána, mi a program utóélete? A választ persze sejti: senki nem segít a visszatérésben a szereplőknek, ahogy azzal sem törődik, hogy a család, az ismerősök hogyan élik át azokat a szituációkat, amelyek egy részében teljesen idegennek látják hozzátartozójukat.
Az intimitás utáni vágyat, azt, hogy az emberek szeretnek leskelődni (ez nem csak emberi tulajdonság), elismeri a pszichiáter. Azt azonban nem, hogy a média értéket próbál csiholni ebből a szerinte szemfényvesztésre épülő műsorból. „A pszichológusok, pszichiáterek elhatárolódnak, csakhogy ez kevés. Az Országos Rádió és Televízió Testület nem kéri számon a csatornáktól az értékteremtést, ezért elég a nézettségi indexet emlegetni, s máris minden közvetíthető. Attól, hogy valakinek az önmegvalósítási szükségletéhez ez az út vezet, még nem muszáj mindannyiunknak elkísérni" – mondta dr. Varga Gábor.

Kapcsolódó cikkek >>

Jól nézünk ki! >>
Gyulay Endre véleménye a Big Brotherről >>
A Big Brother a szexnél is népszerűbb >>
Politikai botrányt kavart a Big Brother >>
Orbánt gyalázta >>
Big Brother, ValóVilág, A Farm >>
Andi már népszerű >>
Nyomon követi a Big Brothert? >>
Kulisszatitkok a valóságshowból >>
A Nagy Testvér mindenre kíváncsi >>
Gátlások nélkül >>
Szabad a szex a Big Brotherben >>
Claudia lesz a Big Brother házvezetőnője >>

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tichy-Rács Csaba – háziorvos

Tovább olvasom