Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Bezárul a Grokster is

Jogi okok miatt a Grokster fájlcserélő is kénytelen megszüntetni szoftverének terjesztését.
A főként filmek és zenék terjesztésére alkalmas Grokster fájlmegosztó szoftver további elérhetőségének megszüntetését rendelte el a bíróság, a vállalatnak ezen felül 50 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a károsultaknak. A cég weboldalát hétfőn lecserélték egy üzenetre, mely szerint a tartalommegosztó szolgáltatás illegális. A száraz jogi szöveg lebeszéli a látogatókat hasonló szolgáltatások igénybevételéről, tájékoztatva őket, hogy törvénytelenséget követnének el.

A Grokster elleni döntés régi vita lezárása, ám leginkább egy júliusban született másik precedens értékű döntés következménye mely szerint a jogosulatlan tartalommegosztásra buzdító vállalatok perelhetők tevékenységük miatt. A Grokster márkanév várhatóan nem szűnik meg, a jelek szerint a részben a Grokster volt elnöke, Wayne Rosso vezetése alatt álló legális letöltéseket kínáló Mashboxx veszi meg a céget, ez a vállalat még júniusban szerződést kötött a zeneóriás Sony BMG-vel.

A Grokster története figyelmeztetés a többi hasonló hálózatnak, a fájlmegosztás azonban soha nem látott mértékben fejlődik. Októberben a BigChampagne elemzőcég adatai szerint 9,2 millió felhasználó csatlakozott ilyen hálózatokra, míg egy évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban 6,3 millió érdeklődőt számoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőséget gyártanak

Két megyei cég, a győri Pannon-Flax rt. és a rábapatonai Tutti kft. kapott idén „Magyar… Tovább olvasom