Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok számlálása

Este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és települési kisebbségi képviselők választása.
A választópolgárok vasárnap reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 12 ezer szavazókört már bezárták a szavazatszámláló bizottságok, és hozzákezdtek a voksok összeszámlálásához, szétválogatásához.

A szavazóhelyiség bezárását követően a szavazatszámláló bizottság összeszámolja a leadott szavazatokat, ennek során először külön-külön kötegbe foglalja a fel nem használt és az elrontott szavazólapokat, és a köteget lezárja, úgy, hogy a pecsét megsértése nélkül ne lehessen abból szavazólapot kivenni vagy abba betenni.

Ellenőrzik az urna sértetlenségét, majd felbontják az urnát, és meggyőződnek az ellenőrző lap meglétéről.

Ezt követően a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi a megjelent választópolgárok számát, és az urnában levő szavazólapok számát szavazástípusonként összehasonlítja a szavazókörben szavazók számával. Külön csoportba helyezi és összeszámlálja azokat, amelyek nem tartalmaznak érvényes szavazatot.

Az érvényes szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság jelöltenként/listánként külön-külön megszámolja, kötegeli és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.
A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálását követően megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - az urnával együtt - haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

A helyi választási bizottság, illetve a területi választási bizottság pedig a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szanyi: az MSZP a vártnál jobban szerepel

Szanyi Tibor szerint az MSZP a vártnál jobban szerepelt Budapesten a vasárnapi önkormányzati… Tovább olvasom