Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Bezárt a győri Petz-patika:

a hatóság nem mérlegelhetett

Felháborító, hogy bezárták a Petz Aladár-kórház gyógyszertárát!

Istántsuly Dezső, a megyei egészségbiztosítási pénztár (MEP) igazgatója pontosította olvasónk panaszát: az intézeti patikát, amely a kórház napi gyógyszer-, kötszer- és egyéb szükségleteit hivatott kielégíteni, nem zárták be, csupán egy évre megszüntették a zárt forgalmú kereskedelmi tevékenységére kötött szerződését. Ez az úgynevezett „kzg” – kórházi zárt gyógyszertárra vonatkozó – szerződés tette eddig lehetővé, hogy az intézeti gyógyszertár „nyitott ablakkal” forgalmazhassa a kórházban dolgozó orvosok által felírt medicinákat. Ez azért volt praktikus, mert például így az ambuláns szakrendelésen felírt gyógyszert, injekciót az orvos a közeli kiváltást követően rögtön beadhatta betegének. Az ily módon forgalmazott, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek és a kórházi „belső használatra” recept nélkül kiadott, szintén a tb által támogatott medicinák elszámolási problémái miatt rendelkezett úgy a minisztérium az egészségügyi törvény végrehajtási utasításában, hogy ezeket a patikákat zárt rendszerben szükséges működtetni.
A Petz-gyógyszertárat a MEP még 2004 novemberében ellenőrizte. Ekkor ezres nagyságrendben bukkantak „külső”, azaz nem a kórházi orvosok által felírt vényekre.
– Számos hasonló eredménnyel zárult hazai vizsgálat hatására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyeztető tárgyalást kezdeményezett a minisztérium, a kórházak, a gyógyszerészkamara részvételével. Ekkor a hibákat illetően konszenzus született. A minisztériumi rendelet tehát változatlanul érvényben van, és a MEP-nek nincs mérlegelési joga annak végrehajtását illetően – fejezte be tájékoztatását a MEP igazgatója a Petz-patikával történt szerződésbontásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy induló

Olimpia

Huszonegy versenyzőt nevezett a Magyar Olimpiai Bizottság a február 10-én… Tovább olvasom