Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Bezárják vasárnap a boltokat?

Vasárnaptól nem tarthatnak nyitva a VI. kerületi éjjel-nappali üzletek este 11 óra és reggel 6 óra között - erről a terézvárosi önkormányzat hozott rendeletet a lakók panaszaira hivatkozva, a bolttulajdonosok ugyanakkor tiltakoznak a nyitva tartás korlátozása ellen.

Verók István, VI. kerületi polgármester az MTI-nek azt mondta: a terézvárosi önkormányzat képviselő-testülete június 21-ei ülésén fogadta el azt a rendeletet, amely szerint az alkoholtartalmú italokat árusító üzletek - a vendéglátóhelyeket kivéve - este 23 óra és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva. A rendelet július 15-én lép hatályba és a 14 kerületi üzletet érint.

A járőrszolgálat nem segített

Szerinte azért kellett ilyen döntést hozni, mert állandó lakossági panaszok érkeztek arról, hogy éjjel, a szórakozóhelyekről kijövő fiatalok az éjjel-nappali üzletek előtt randalíroznak, hangoskodnak, ami miatt a rendőrséget is többször ki kellett hívni. Mint mondta, megpróbáltak több megoldást is alkalmazni, így bővítették az éjszakai járőrszolgálatot, de így sem voltak képesek a helyzetet kézben tartani. A polgármester elmondta: arról is tájékozódott, hogy nem lehet-e csak az alkoholtartalmú italok árusítását megtiltani, azonban a jegyző szerint erre nincs törvényi lehetőségük.

Ez egy "lakosságcentrikus" döntés volt - hangsúlyozta Verók István, akihez elmondása szerint tiltakozás még nem érkezett ebben az ügyben. A polgármester arról nem tudott beszámolni, hogy a boltosokat mikor értesítették a rendeletről, mert mint mondta, ez a jegyző hatáskörébe tartozik.

Nincsenek rácsok, riasztók

Papp András, az egyik érintett bolt vezetője az MTI-nek nyilatkozva felháborítónak nevezte a döntést, amellyel kapcsolatban több bolttulajdonossal együtt pénteken személyesen viszik be tiltakozó levelüket a polgármesternek. Az üzletvezető sérelmezte, hogy a rendeletről szóló értesítést csak csütörtök délelőtt kézbesítették, így semmilyen felkészülési lehetőséget nem biztosítottak számukra. Szerinte ilyen rövid idő alatt lehetetlen a szükséges biztonsági eszközökkel ellátni az éjjel-nappalikat, amelyekben - mivel mindig nyitva vannak - nincsenek megfelelő rácsok és riasztók.

Papp András szerint nem helytálló az állandó lakossági panaszokra való hivatkozás, legalábbis ők eddig semmilyen jelzést nem kaptak az önkormányzattól arra vonatkozóan, hogy bárki is bepanaszolta volna őket. A bolttulajdonos azt mondta: nem vették észre a megerősített járőrszolgálatot, és arra sem emlékszik, hogy bármikor rendőri intézkedésre került volna sor a boltjánál hangoskodás vagy randalírozás miatt. "Azt észrevettük, hogy rendőrök vásárolnak nálunk hajnalban, szeretik a boltjainkat" - jegyezte meg.

Papp András közölte: jogászaik vizsgálják, hogy milyen lépéseket tehetnek az ügyben, mert álláspontjuk szerint a rendelet egyszerűen ellehetetleníti a kisvállalkozásokat. A kisboltok csak azzal tudják felvenni a versenyt nagyobb társaikkal, ha valamilyen plusz szolgáltatást nyújtanak, például éjjel-nappal nyitva vannak - tette hozzá.

Inkább az alkoholt vegyék el

Papp András elmondta: az V. kerületben is van hasonló üzlete, és a belvárosi önkormányzatnak is volt ilyen kezdeményezése, de az elbukott, pontosan arra hivatkozva, hogy a kisvállalkozók tönkremennének.

A boltvezető azt mondta: ha nincs más út, akkor személy szerint inkább abba egyezne bele, hogy csak az alkoholtartalmú italok forgalmazását korlátozzák éjjel. Mint mondta, az ő boltjában az árukészletnek csak a hat százalékát teszik ki a szeszesitalok, így ebből a szempontból is aránytalannak tartja, hogy a vasárnaptól életbe lépő rendelet szerint be kell zárniuk éjszaka.

A kerületi rendelet függelékében hivatkoznak a szabálysértésekről szóló 1999-es kormányrendeletre és a kereskedelemről szóló 2005-ös törvényre, amelyek szerint 50 ezer forintos pénzbírsággal sújtható az, aki nem tartja be az üzletek nyitvatartási idejével kapcsolatos jogszabályokat, sőt a kereskedelmi hatóság az üzlet azonnali bezáratásáról is dönthet. A szankciókat hatósági eljárás keretében a jegyző, illetve jogszabályi felhatalmazás alapján a fogyasztóvédelmi felügyelőség is alkalmazhatja. 
  
Forrás: Figyelőnet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők tartozása miatt raboltak el egy 11 éves gyermeket

Emberrablással gyanúsít a rendőrség több személyt is, akik egy 11 éves gyermeket tartottak fogva -… Tovább olvasom