Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Bevezetik júliustól a szakmunkás minimálbért?

A munkáltatóknak júliusig meg kellene határozniuk, mely feladatok elvégzéséhez szükséges a szakvégzettség

Júliustól kötelező a szakmunkás minimálbér bevezetése, az alacsony bérezésben leginkább érintett könnyűipari cégek vezetői közül nem veszik komolyan a kötelező érvényű megállapodást, írja a Népszava.

A munkáltatóknak júliusig meg kellene határozniuk, mely feladatok elvégzéséhez szükséges a szakvégzettség, de az ágazatban még nem kezdődtek el a tárgyalások. Valószínű, hogy az ágazatban tevékenykedő mikro- kis- és középvállalkozások vezetői nem ismerik a bérminimummal kapcsolatos kötelezettségüket - mondta Hernádvölgyi Andrea a Ruházatipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Minimálbér szakmunkásoknak

Az Országos Érdekegyezető Tanács tavaly döntött a garantált bérminimum beveztéséről, amely júliustól a legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalót illeti meg. Ennek összege attól függően változik, hogy a munkavállaló a betöltött munkakörhöz szükséges szakképzettséget igénylő szakmában mennyi gyakorlati idő szerzett.
Ezerhatszáz cégtől kértek felhatalmazást a bértárgyalásra, de annak ellenére, hogy már háromszor hosszabbították meg a határidőt, csupán 67 munkaadótól érkezett válasz. 

Az elektronika-, jármű,- és gépipar, valamint a kohászatöntés területén dolgozókat képviselő szövetség vezetője szerint a 350 hazai vállalat 80 százaléka már kötött kollektív szerződést, amely alapján a szakmunkások a minimálbérnél többek keresnek. Az idén kevésbé érinti a cégeket a módosítás, a jövőre várható bérfeszültség elkerüléséről pedig hamarosan megkezdődnek a tárgyalások.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom