Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Beveszi vagy otthagyja? Nőnek a gyógyszerárak

Száz forint értékű orvosságra eddig átlagosan 71 forint támogatást adott az egészségbiztosító a járulékokból, április elseje után 68-69 forintot ad. Van olyan gyógyszer, amelynek ára 6200 forinttal nő. Önt hogy érinti az áremelés?

A kormány egészségügyet érintő takarékossági csomagja miatt minden tizedik támogatott orvosság térítési díja változik szerdától. A Healthware tanácsadó és piacelemző cég szerint átlagosan 8,5 százalékkal kell többet fizetni a patikákban.

Az árváltozások érintik a keringésre, az emésztésre, az allergiára ható szereket, az agyi folyamatok karbantartására szolgáló orvosságokat. Csökken vagy megszűnt egyes készítmények támogatása, másrészt új, másolt szerek piacra lépése miatt fix támogatási körbe kerültek gyógyszerek. A lényeg, hogy az adott terápiás körbe tartozók közül a legolcsóbb orvosság árához jár a legmagasabb árkiegészítés, ám a többi, drágább orvosság is csak ezt az összeget kapja.

Korábban Székely Tamás egészségügyi miniszter egy kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy a lakossági terhek  az infláció mértéke alatt maradnak, a betegterhek 2–2,5 százalékkal  nőnek az intézkedés hatására. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden arról adott hírt, hogy a gyógyszerár-támogatási rendszer  átalakítása a legtöbb beteget a már említett módon érinti, azaz a korábban általános 85 százalékos támogatási kulcs 80 százalékra  csökken.

A támogatási rendszer megváltoztatásának hátterében a csökkenő  járulékbevételek állnak. „Csökkenő bevételek mellett a kiadások sem  tarthatók a korábbi szinten, ami a gyógyszertámogatás rendszerét sem  hagyhatja érintetlenül" – olvasható az OEP sajtóosztályának  anyagában.

Nő a szívbetegek több gyógyszerének ára is. Ebbe a csoportba a koleszterincsökkentők, a vérnyomás, illetve a ritmuszavar kezelésére való szerek tartoznak. A 85 százalékos támogatási kulcs 80 százalékra mérséklődött. A kormány szerint átlagban nem haladhatja meg a 350 forintot az árnövekedés.A Magyar Gyógyszerészi Kamara azonban úgy látja: ezek a betegek általában 3-4 készítménnyel tartják karban a betegségüket, ezért ez a 350 forint többlet megsokszorozódhat.

Érdemes odafigyelniük a Plavix márkanevű szer használóinak, mert megjelentek a gyógyszer generikus (másolt) formái, ezért a Plavix térítési díja a korábbi 2850 forintról 9105 forintra változik. Viszont van helyette egy sor más, ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó, olcsóbb gyógyszer.

Olvasóink írták

 • 8. andy 2009. április 01. 10:27
  „Kedves Katalinka!

  Nem más felelős a betegségünkért, hanem saját magunk! Ezért is működik az öngyógyítás :))
  Sohasem a pénztelenség ami betegít...”
 • 7. katalinka 2009. április 01. 10:06
  „Ezaz mindig ott szorit ahol ugyis fáj! Nem éltem gyógyszeren vagy 50évig. most egyik naprol a másikra kénytelen vagyok ha élni szeretnék.De ezek a majmok tesznek rola hogy ne sokáig éljünk. nekem a havi adagom(gyógyszer) 7200 ft. egyszerü melos létminimum,jelenleg táppénz. ő nekik az ember csak egy bábu,Az este cimü müsorba közölték a megszoritásokat ,s mondja hogy a közép réteg "sonka" helyett "parizert "egyen de azt nem közölte hogy ki is fizeti mert már lassan arra sem futja.Sok jó sporolási tippet adott de fizetéséböl a "felét nekem adhatná,s nem lenne gond a gyógyszerre még ha parizert kellene enni sonka helyett.”
 • 6. andy 2009. április 01. 08:01
  „http://hu.shvoong.com/exact-sciences/1790038-mit-%C3%A1rul-el-betegs%C3%A9ged/

  Köszönöm soproni és G.D :))

  Épp tegnap kérte egy ismerősöm, hogy segítsek egy pszihológiai szakvizsgához szükséges kérdőív kitöltésben.
  Pl feltéve kérdés: mennyi időszakonként jelentkezik nálam betegség?
  Nem tudtam megkegyzés nélkül hagyni :))
  Az volt válaszom: amennyiben a lélek egészséges, nincs szükség önmagunk megbetegítésére :))

  Szép napot kívánok: Andy”
 • 5. G.D 2009. március 31. 21:41
  „3.andy
  4.soproni
  Egyetértek veletek, teljes mértékben. Az ilyen hozzászólásoknak nagyon örülök.
  Én is gyógyszer- ellenes vagyok, mert tudom, hogy azok csak a tünetekre hatnak, nem pedig arra, ami okozta a betegséget.”
 • 4. soproni 2009. március 31. 19:30
  „Szerencsére engem nem érint az emelés,mert gyógyszer ellenes vagyok. Amikor nagyon muszáj,akkor szivesebben kérek tanácsot egy gyógynövényboltban és fogyasztom a mellékhatásoktól mentes ajánlott termékeket.A másik,amire odafigyelek,hogy rend és nyugalom legyen a fejemben és a lekemben,hisz köztudott,hogy onnan ered minden betegség forrása.
  3.andy! Egyetértek a hozzászólásoddal ,tökéletesen igazad van.Gondolataidban megfogalmaztad,mi az egészség alapja.
  Sajnálom azokat,akik nem tudnak gyógyszeres kezelés nélkül élni,mert egyre többen lesznek olyanok,akik nem tudják kiváltani a számukra nem ritkán életmentő tablettákat.”
 • 3. andy 2009. március 31. 11:54
  „Catherina talán épp eljött annak ideje, hogy a valós értékre figyeljenek emberek, megtanulják kezelni stresszt, s felismerhessék végre, hogy mennyire fontos a belső nyugalmi egyensúly :-)) S mindezek után a vérnyomásuk is rendeződhet a sokesetben addig feleslegesen, "megoldásként" bekapkodott gyógyszerek helyett...”
 • 2. lolita 2009. március 31. 11:30
  „A Kisalföld iroja igazan bevhetne mert fogalmazni sem tud!Amugy mindig az dragul amit fogyasztunk nem ujdonsag csak emlekeztetö!”
 • 1. Catherina 2009. március 31. 09:53
  „És még mondják ,hogy nem tudatosan irtják a népességet! épp ezek a gyóygszerek a legfontosabbak ebben a beteg országban ,mert mindenkinek vérnyomás és szívrendszeri problémája van túlnyomórészt! vagy stressz által kiváltott idegi ,agyi lassan má....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borhamisítást engedélyezne az unió?

Borvidék - A hatályos magyar törvényekkel ellentétes, a hazai szabályok szerint borhamisításnak… Tovább olvasom