Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Beutazási tilalom: kormánytagokról is beszélt Goodfriend

Szijjártó azt várja, hogy az amerikai nagykövetség adjon át hiteles információt az ügyben.
A külgazdasági és külügyminiszter azt várja az amerikai kormánytól, hogy bocsássa a magyar fél rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján az Egyesült Államok korrupciógyanúra hivatkozva beutazási korlátozást vezet be egyes magyar állampolgárokkal szemben. Pénteken bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét, aki a korrupciós üggyel kapcsolatban a nap folyamán tartott sajtóbeszélgetésen előbb kormányzati tisztségviselőkről, majd az M1 Híradójának adott interjúban kormánytagokról beszélt. Az ellenzéki pártok tájékoztatást és vizsgálatot kérnek a magyar kormánytól.

Egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, hogy magyar kormányzati tisztségviselők azok, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, amiért az amerikai hatóságok szerint korrupcióban érintettek. Az M1 Híradójának adott interjúban André Goodfriend viszont már kormánytagokat említett.

André Goodfriend a délutáni, fővárosi beszélgetésen a kormányzati tisztségviselő megfogalmazást használta, amikor a korrupcióban érintett emberekről beszélt. "Ha egyes személyek, korrupt kormányzati tisztségviselők sértik az Egyesült Államok érdekeit, akkor a mi törvényeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy számukra megtiltsuk a belépést az Egyesült Államokba" - mondta a diplomata.

Az ideiglenes ügyvivő a Híradónak adott interjúban ugyanakkor már a kormánytagok megfogalmazást használta. "Vannak olyan személyek, egész pontosan közszereplők, kormánytagok, akiket az Egyesült Államok nem talált alkalmasnak arra, hogy belépjenek az Egyesült Államokba" - közölte André Goodfriend.

Több kormányközeli üzletembert és NAV-vezetőt is kitiltottak az USA-ból?


A Napi Gazdaság internetes oldala értesülései szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Erre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt közölte, mindkét országnak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le. A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat - szögezte le a tárca.

Habony Árpád jogi képviselője közleményt juttatott el az Országos Sajtószolgálathoz, amely szerint nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy: Habony Árpádot kitiltották az Amerikai Egyesült Államokból. A valóság az, hogy Habony Árpádot nem tiltották ki az Amerikai Egyesült Államokból.
 

Ezt követően az M1 Híradójának megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség úgy tájékoztatott: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

A külképviselet tájékoztatása szerint "bizonyos magyar magánszemélyekről" úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki - tették hozzá.

Pénteken bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét. Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.

A külgazdasági és külügyminiszter azt várja az amerikai kormánytól, hogy bocsássa a magyar fél rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján megfogalmazta korrupciógyanúját.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) pénteken tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben.

A miniszter elmondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem közölt az állítólagos korrupciós ügyekről.

Hozzátette: rendszeres a konzultáció a nagykövetség és a minisztérium között, "ez így természetes". Hozzátette: egy ilyen konzultáción tájékoztatott az ideiglenes ügyvivő arról, hogy egyes magyar állampolgárokkal szemben beutazási korlátozást vezetnek be. Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: őt a hét elején, az egyik államtitkárt a múlt hét második felében tájékoztatta az ügyvivő, nevek és hiteles információk közlése nélkül.

A miniszter közölte: hivatalosan, jegyzékben kérték, hogy bocsássák a rendelkezésükre "az állításuk szerint hiteles információkat".

A Miniszterelnökség határozottan cáfolta a 444.hu korábbi értesülését, hogy a listán van Giró-Szász András volt kormányszóvivő. Vida Ildikó, illetve a NAV egyelőre nem reagált hivatalosan - olvasható a BorsOnline-on.

Az Együtt-PM vizsgálatot követel az ügyben

Az Együtt-PM nyílt vizsgálatot követel annak ügyében, hogy mely magyar állampolgárokat "tiltották ki" az Egyesült Államokból, és milyen korrupciós ügyek kapcsolódnak hozzájuk - közölte a szövetség pénteken.

Közleményükben felszólítják a magyar kormányt, hozza nyilvánosságra, mely magánszemélyekről, mely adóhivatali vezetőkről, mely cégvezetőkről, illetve milyen vállalatokról van szó. Egyúttal arra kérik a Külügyminisztériumot, adjon ki nyilvános állásfoglalást arról, hogy mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán.

Kérdésként fogalmazzák meg, hogyan lehetséges, hogy magyarországi korrupciós ügyben nem a magyar hatóságoktól értesül a magyarországi nyilvánosság. Egyúttal arra is rákérdeznek, valóban igaz-e, hogy az egyik kitiltott személy Habony Árpád, "aki Orbán Viktor bizalmasaként, és a Fidesz első számú kommunikációs tanácsadójaként ismert".

A DK tájékoztatást vár a kormánytól

A Demokratikus Koalíció (DK) az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kéri, ahol a több magyar állampolgárt érintő amerikai beutazási tilalommal összefüggésben várnak válaszokat.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján közölte: tájékoztatást várnak a miniszterelnöktől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, a belügyminisztertől, a külügyminisztertől és a nemzetgazdasági minisztertől arra vonatkozóan, hogy igazak-e a sajtóhírek, s ha igen, mi az ügy előzménye, folytatnak-e vizsgálatot, milyen lépéseket tettek, illetve terveznek.

Sajtóinformációkra hivatkozva azt mondta: az Egyesült Államokba való beutazást magas rangú állami tisztségviselőknek és a kormányfő közvetlen környezetében dolgozóknak tiltották meg. Ez nem egy párt ügye, hanem a haza presztízse - fogalmazott a DK-s politikus.

Kitért arra is: a budapesti ideiglenes amerikai ügyvivő határozott utalást tett arra, hogy nem adóhatósági vizsgálatokkal függ össze a lépés. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint ha igazak a korrupcióról szóló hírek, akkor mindkét szövetséges állam érdekei sérültek, s a magyar kormány érdekelt abban, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés.

Az LMP teljes nyilvánosságot szeretne a korrupciógyanú miatt kitiltottak ügyében

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kezdeményezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását hétfőre, hogy a testület nyílt ülésen vegye napirendre az Egyesült Államokból "korrupció miatt kitiltottak" ügyét.

Erről a párt parlamenti frakciója közleményben tájékoztatott pénteken.

Azt írták: a bizottság összehívását azért kezdeményezik, hogy nyílt ülésen kerüljön napirendre kerüljön "a korrupció miatt kitiltottak, köztük különösen az adóhatóság elnökének és munkatársainak" ügye.

Álláspontjuk szerint miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az amerikai nagykövetség ügyvivőjét, hogy a korrupcióra vonatkozó információkat átadja, az Országgyűlés és a magyar állampolgárok számára is megismerhetővé kell tenni az ügy konkrétumait.

Az MSZP tájékoztatást kér Szijjártó Pétertől

Az MSZP kezdeményezi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonnal hívja össze a parlamenti pártok képviselőit, és tájékoztassa őket az Egyesült Államok egyes magyar állampolgárok beutazási tilalmával kapcsolatban hozott intézkedéséről és annak következményeiről.

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: "Magyarország nemzetközi tekintélyét súlyosan befolyásoló" külpolitikai esemény történt. Ezért álláspontjuk szerint amennyiben Szijjártó Péter tájékoztatja a parlamentben képviselt pártokat, bebizonyíthatja, hogy "nem csak egy PR-akciónak gondolta" a kapcsolatfelvételt velük, hanem érdemi párbeszédre törekszik.

Ezzel a szocialisták arra utaltak, hogy a tárcavezető a múlt héten egyeztetett a külpolitikáról a pártok képviselőivel.

Korábban írtuk:

Az utóbbi évek talán legnagyobb politikai botránya robbant Magyarországon.

A Bors kronológiai sorrendbe szedte az eddig történteket.

Csütörtökön reggel a Napi Gazdaság arról írt, hogy Magyarországon több amerikai érdekeltségbe tartozó céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik, amire válaszul az USA arra készül, hogy az érintett hatóságok vezetőit kitiltsa Amerikából. Este reagált a hírre a budapesti amerikai nagykövetség, elmondásul szerint nincs szó NAV-vizsgálatról, éppen ellenkezőleg: a magyar személyeket világították át. A hvg.hu cikke szerint az amerikaiak több korrupciós ügy miatt is vizsgálódtak és hiteles információik vannak arról, hogy a magyar személyek kenőpénzeket fogadtak el. A kitiltásról az amerikai Külügyminisztérium döntött. A Fidesz és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is elfogadhatatlannak nevezte, hogy külföldi kormányok nyomást próbálnak gyakorolni a magyar hatóságokra.

Péntek reggel az atv.hu az egyik érintettől megtudta, hogy ismert fideszes üzletemberekről van szó. A tíz magánszemély szerint a magyar kormány elleni kritika miatt lettek kitiltva az Egyesült Államokból. Az ATV-nek névtelenül nyilatkozó forrás maga is közel áll a magyar kormányhoz, több közbeszerzést nyert az elmúlt években.

A 444.hu értesülései szerint a magyar személyek az elmúlt másfél évben többször is megpróbáltak kenőpénzt szerezni amerikai nagyvállalatoktól. EU-s források is képbe kerültek.

Az Index pénteki cikke szerint az egyik kitiltott Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Rajta kívül még két NAV-os vezetőt tiltottak ki. Az Index is úgy értesült, hogy amerikai cégek nyomták föl Washingtonnál a magyarokat kenőpénz miatt.

Pénteken kora délután a külügyminisztérium bekérette André Goodfriendet, az USA ideiglenes magyarországi ügyvivőjét.

A 444.hu nem hivatalos forrásokból megtudta a kitiltottak listáját. A már ismert Vida Ildikó mellett Habony Árpád, Orbán Viktor főtanácsadója, Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Giró-Szász András volt kormányszóvivő, a Századvég egy korábbi társtulajdonosa.
Borsonline.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte sorozási gyakorlatokat tartott a honvédség

A rendkívüli jogrendben bevezetendő hadkötelezettség sorozási feladataira gyakorlatoztak a Magyar… Tovább olvasom