Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Beutazási tilalom - A NAV elnöke elismerte, hogy kitiltották az USA-ból

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az USA-ba. A kormány és az NGM bizonyítékokra vár.
A lap szerdai számában közölt interjúban a NAV-elnök elmondta azt is, hogy polgári és büntetőeljárásokat kezdeményez a hivatalt és a személye ellen ért rágalmakkal kapcsolatban. Mint mondta, vizsgálati csoportot állít fel, amely "mikroszkóppal" fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Vida Ildikó hangsúlyozta, az eljárást példátlannak, aljas támadásnak tartja, hozzátéve: semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese. A NAV elnöke az interjúban elmondta, hogy nem foglalkozott a lemondás gondolatával, mert azzal beismerte volna a vádakat. A NAV elnöke úgy fogalmazott, érthetetlen számára, hogy miért támadták őt és a hivatalt ok nélkül.

Részlet az interjúból

– Amikor a levelet elolvasta, az abban foglaltakat jelezte a kormánynak?
– Igen, egy illetékesnek jeleztem.

– Kinek?
– Mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről.

– Ha mindegy a név, akkor el is mondhatná.
– Nem szeretném ebbe az irányba elvinni az ügyet, mondom, a kormány tudott arról, hogy mi történt."Vannak vizsgálataink, amelyek olyan érdekcsoportok körül folytak és folynak napjainkban is, amelyek könnyen kapcsolatot teremthetnek az amerikai nagykövetséggel. Az is elképzelhető, hogy külső személyek, minden alap nélkül bár, de ránk hivatkoznak egyes esetekben és ez ellen szinte lehetetlen védekezni" - fogalmazott. Vida Ildikó beszélt arról is, hogy a beutazás korlátozásáról levélben értesítették, amelyben egy elnöki nyilatkozatra hivatkoztak, melynek egyik passzusa, hogy felfüggeszthetik belépését annak, aki korrupcióban érintett, vagy abból hasznot húz.

A levélben - amelynek tartalmáról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét - sem ügyet, sem tárgyat, sem bizonyítékot nem neveztek meg - tette hozzá. Hozzátette, csak részben emiatt az ügy miatt kerülte az elmúlt hetekben a nyilvánosságot, távol maradásának másik oka, hogy szabadságra ment. "Tudom, hogy szerencsésebb lett volna hamarabb kiállnom a nyilvánosság elé, de ez az aljas támadás annyira megrendített, hogy napokig fel sem tudtam fogni, hogy mi történik velem" - mondta Vida Ildikó.

Varga: Vida kérje ki a bizonyítékokat az amerikaiaktólSzerda délelőtt az Indexnek sikerült egy rövid nyilatkozatra elkapnia Varga Mihályt, akihez nemzetgazdasági miniszterként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is tartozik.

Varga az Indexnek továbbra is tartotta magát ahhoz, hogy őt csak kedden tájékoztatta Vida Ildikó arról, hogy az amerikaiak kitiltották, jóllehet a NAV elnöke szerint már a szabadsága előtt beszélt valakivel a kormányból.

Arra a kérdésre, hogy mivel Vida Ildikó megnézheti a követségen az amerikaiak bizonyítékait, a főnökeként fogja-e őt erre utasítani, Varga kijelentette, hogy határozottan kérni fogja erre az adóhatóság vezetőjét. De utasítani nem tudja, mert a kitiltás továbbra is Vida Ildikó ügye.

Kurucz Éva kormányszóvivő az üggyel kapcsolatban elmondta, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kezdeményezi az amerikai ügyvivő meghallgatását és azt kéri, hogy a testület előtt terjessze elő a rendelkezésére álló bizonyítékokat.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán újságírókkal közölte: azt kérik Vida Ildikótól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétől, hogy nevezze meg, a kormányban kinek jelezte, hogy azok között van, akik ellen beutazási tilalmat rendelt el az Egyesült Államok.

Vida Ildikó az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén sem jelent meg, amelyen az Egyesült Államok által hozott beutazási tilalom ügyét is tárgyalják. A NAV elnökét azt követően hívták meg a bizottság ülésére, hogy neve felmerült azok között, akikkel szemben az amerikai hatóságok beutazási tilalmat rendeltek el.

A bizottság André Goodfriend-et is meghallgatná, a tervek szerint meghívják a jövő heti bizottsági ülésre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parragh: a visszatérés büdzséje a 2015-ös

A visszatérés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és… Tovább olvasom