Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Betört kirakatok és aggodalom Szabadkán

Szabadka - Koszovó függetlenségének vasárnapi kikiáltása óta rendszeresek az atrocitások Szerbiában, illetve a Vajdaságban. Szabadkán például több albán tulajdonú üzlet, valamint a McDonalds kirakatát törték be szerb fiatalok.
Rendőrök őrzik a magyar és a horvát konzulátus épületét.

– A kirakatot még nem üvegezzük újra. Megvárjuk a csütörtöki belgrádi tiltakozó nagygyűlést – mondta Krasnityi Murat albán pék, miközben mutatta az Európa pékség kitört kirakatüvegét. – Hétfő este egy rendőr vigyázott az üzletre, amikor néhányan egy kocsiból kiugrottak, és kövekkel törték be a kirakatot. Az egyik tégladarab az üvegpultot is összezúzta. Úgy megijedtünk mind a ketten, hogy mozdulni sem tudtunk.

Mire kirohantunk, ők már elszáguldottak – mesélte a történteket az albán pék. – A tulajdonos úgy döntött, hogy egyelőre nem üvegezünk, mert ezek az atrocitások minden este megismétlődhetnek – tette hozzá Murat, akinek majdnem mindegy, hogy a nagypolitikában milyen szelek fújnak: a péklapátnak pörögni kell. Így aztán néhány órával az incidens után – mintha mi sem történt volna – illatozó péksütemények kínálgatták magukat a polcokról.

Az egyik alkalmazott mutatja a kitört üvegdarabokat és a bedobált téglákat.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az Európa pékség előtt néhány magyar beszélgetett. – Miről tehetnek ezek a szerencsétlen albánok, hogy rajtuk állnak bosszút?! – füstölgött egyikük, aki szerint Szabadkára nem jellemzőek a szélsőséges megnyilvánulások. Sőt a város éppen arról nevezetes, hogy itt 24 nemzetiség él békében együtt.

Rendőrök az utcákon

A szabadkai rendőrség hivatalos közleménye szerint hétfőn este körülbelül 300 fiatal gyűlt össze a vajdasági város főterén. Nacionalista rigmusokat skandáltak, és kövekkel dobálták meg a McDonald\'s éttermet és több albán tulajdonú üzletet. A dühös fiatalok az épülő dzsámi előtt is tiltakoztak. Szabadkán rendőrök őrzik a magyar és horvát főkonzulátust, valamint az amerikai és albán tulajdonú üzleteket és éttermeket.

Szabadka főterén két rendőr őrizte „az amerikai imperializmus szimbólumát", a McDonald\'s étteremet. A dolgozók éppen az egyik betört üveget vonták be vastag fóliával.

– Azok a fiatalok dobálták meg kövekkel a gyorséttermet, akik nap mint nap itt esznek – magyarázta a kíváncsiskodónak az egyik munkás.
„Koszovó nem eladó! Az igazság nevében és Szerbia érdekében!" – plakátolták ki a vajdasági város összes közterét a Koszovó függetlenségét ellenző feliratokkal.

Szabadkán egyébként hétezer muzulmán vallású ember él, többségük albán. A szabadkai Iszlám Közösség elnöke, Fetis Kurdali az épülő dzsámi udvarán fogadott bennünket.

– Koszovóban jöttem a világra, de már 63 éve Szabadkán élek – mondta az elnök, aki fájlalta, hogy szülőhelyére ezután csak útlevéllel utazhat. Fetis Kurdali szerint a zavargások nem tartanak sokáig. – Egymásra vagyunk utalva, az a sorsunk, hogy együtt éljünk – mondta, majd hozzátette: hálásak a rendőrségnek, jól együttműködnek velük.

Szerb rendőr nézi a szabadkai McDonalds betört ablakát. Az egyik alkalmazott mutatja a kitört üvegdarabokat és a bedobált téglákat

A dzsámival szemben két rendőr strázsált egy autóban. Mikor jeleztük nekik, hogy munkájukról milyen pozitívan vélekednek az albánok, egyikük mogorván odavetette: csak a kötelességüket teljesítik, az albánok hálája meg „le van ejtve".

– Aggodalommal tölt el bennünket, hogy csütörtökre a legjelentősebb szerb parlamenti pártok tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Belgrádba – nyilatkozta lapunknak Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke úgy tudta: több mint félmillió ember várható a – Koszovó függetlensége elleni – demonstráción, amely jó terepe lehet a különböző szélsőséges megmozdulásoknak.

– A vajdasági magyar kisebbség tudomásul veszi Koszovó függetlenségét – tette hozzá a VMSZ elnöke. – Sajnos, a szerbek közül sokan az itteni népeknek a számlájára írják Koszovót, és nem az elmúlt 25 év helytelen politikáját okolják.

Olvasóink írták

 • 5. Joe 2008. február 21. 02:10
  „Igen én is igy ismerem a torténelmet, de ez a elobbi ujdonsult valami Tito torténelmi konyvet olvasott.

  Tito bosszantotta Hitlert az igaz, de Szerbiat gyorsan lerohanták a németek. Nagy volt a pofájuk mert a ruszkikra számitottak.”
 • 4. Vencel 2008. február 20. 22:54
  „A szerbeknek fáj Kosovó elvesztése? Ők a Vajdaságért a Rákóczi szabadságharcban, az 1848-as szabadságharcban ellenünk harcoltak. Habsburg uralkodók mindíg ellenünk használták fel őket, és ők mindíg kaphatók voltak erre.
  Mi közük volt nekik 1912-ben és 14-ben Boszniához? Ferencz József a birodalomhoz csatolta, a szerbek meg úgy harcoltak ellenünk, mitha tőlük vették volna el!
  A Vajdasági magyaroknak még etnikai autonómiát sem akarnak adni! Nekik az az évezredes eszméjük, hogy ahol egy szerb él, ott szerbia van! Ez nem tudják most érvényre juttani, mert Kosovó lakosságának 95 %-a albán! A szerbek úgy viselkednek, mintha 95 % szerb lakna ott!”
 • 3. Tito 2008. február 20. 22:18
  „Kedves Joe "barátom"!

  Mielőtt megszólalnál, ajánlom, hogy olvasd el a történelemkönyvet (Jugoszlávia, II. világháború részt). Gőzöd sincs mi volt ott, itt pedig osztod az észt. Bölcsebb maradnál, ha hallgatnál. Akkora baromságokat írsz, hogy az már fáj. Had ne keljen már itt történelem órákat adni neked, bár mindegy, mert a jelenleg politikai helyzettel sem vagy tisztában.”
 • 2. Joe 2008. február 20. 19:37
  „Ezek a szarháziak mindig azzal dicsekedtek hogy a németek nem birtak veluk. Ez persze hazugság, mert hetek alatt elintézték oket. Tito pedig a hegyekben bujKlállt.

  A Nato csapatok pedig napok alatt elintézték volna oket Mo.-n keresztul. Nem is árt hogy Mo.-n bukott a választáson az a nagypofáju kokárdista beképzelt majom, aki Miloval titokban megegyezett.”
 • 1. lohere 2008. február 20. 17:25
  „Teljesen megőrűltek a szerbek? Újabb háborút akarnak? Nem folyt még elég vér?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

London: Éljen a csapvíz!

Kampányt indított kedden Ken Livingstone, London polgármestere a palackos víz ellen. A politikus a… Tovább olvasom